В Деня на благата вест малцина миряни се помолиха за здраве (СНИМКИ)

Православните християни днес отбелязват Благовещение. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с  пролетното пробуждане на природата.

Малцина пловдивчани обаче се пробудиха рано днес и отидоха на църква. Дали заради работната сряда или поради загубена вяра, в храм „Св. Петка“ в Пловдив миряните, дошли да запалят свещ, се брояха на пръсти.

Предимно възрастни хора и няколко майки с деца влязоха в църквата се  помолиха днес за здраве. По двойки или по тройки пенсионери излизаха от църквата, набързо разменяха по някоя квартална клюка и си отиваха.

На този светъл ден трябва да се става рано, както и да не се излиза от вкъщи без пари в джоба. Макар да знаят това, продавачките на цветя пред храма споделиха, че пари в себе си нямат и затова се надяват днес да не ги закука кукувица.

Баба Светла вече няколко години подред продава пролетни цветя пред църквата, и то точно на Благовец. Свекърва ми носеше името Благовеста, много добра жена беше и на днешния ден винаги се сещам за нея, сподели 64-годишната жена. След което бърза да предложи стрък зюмбюл за скромната сума от 50 ст. За Светла това е единственият начин за препитание, децата й са в чужбина и рядко й помагат, а пенсията едва стига за да плати тока  и водата.

Българинът, особено младият човек, вече не вярва дори в Бог, с това мрачно наблюдение продължи разказа си Светла. Хората не се сещат за храма дори и на празник, днес само двама се спраха да си купят букетче, а е денят на благата вест, и трябва всеки да се хване за зелено, припомни тя, след което продължи да предлага цветята си на забързаните миряни.

 

 

Подобни статии

Top