В деня на водата: 4 причини да пиете повече вода

Вероятно смятате, че си набавяте достатъчно течности като хапвате зеленчуци, пиете чай, кафе и безалкохолни напитки. Истината обаче е, че кафето и чаят извличат водата от нашия организъм, затова е добре да компенсирате всяка чаша от тези топли напитки с една допълнителна чаша вода.

Ако сте забравили старата формула за необходимото количество вода, което трябва да приемате на ден, ние ще ви я припомним – На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Тоест, човек който тежи 50 кг, трябва да приема по 1,5 чиста питейна вода на ден.

4 причини да пиете повече вода:

Ще бъдете млади по-дълго

Това е абсолютен факт.  Колкото и да не ни се вярва, нашето тяло е изградено от 70% вода и тя участва във всички важни процеси в организма ни. Водата е основен компонент във всички течности като кръв, лимфа, сълзи, храносмилателни сокове, урина и пот. Освен това тя участва във важни функции на човешкия организъм като храносмилане, усвояване, елиминация и много други. Ако сте дехидратирани, организмът ви започва да черпи запаси от всяка своя част, която съдържа течност – това ви кара да изглеждате съсухрени и отключва процеса на стареене.

Ще изглеждате свежи!

Ако сутрин се събуждате подпухнали, очите ви са хлътнали и имате черни кръгове под тях, това вероятно означава, че бъбреците ви не се чувстват добре и не им давате достатъчно свежа питейна вода. Те филтрират токсините от всичко, което приемаме и ако нямат достатъчно вода, която използват за свое гориво, не могат да свършат добре работата си.

Ще укротите апетита си

Чувствате ли се постоянно гладни, въпреки че съвсем скоро сте хапнали? Изпитвате ли глад за шоколадови изкушения, банички и пици? Просто пийнете една голяма чаша свежа вода! Тя подтиска апетита и ще ви накара да забравите за всички вредни изкушения. Ако имате нужда от малко допълнителен свеж вкус, можете да заложите на витаминова вода.

Ще бъдете във форма!

Сигурно ще ви изненадаме като ви кажем, че дехидратацията води до натрупването на мазнини. Както ви споменахме по-рано, при липса на течности в организма, той си ги набавя от други източници в тялото.  Като взима вода от кръвта, излишната глюкоза достига черния дроб, където се превръща в гликоген, за по-нататъчна употреба.

Източник: dama.bg

Подобни статии

Top