В ЕГ „Иван Вазов“: Празник на испанския език

250 ученици, изучаващи испански в ЕГ “Иван Вазов” – Пловдив, ще съберат днес сумата от над 2000 лв., за да помогнат за лечението на свой връстник, болен от рак.

Решихме, че това е добър начин да запомним празника на испанския език, който всяка година организираме сами в училището, каза десетокласничката Теодора Дерменджиева – един от организаторите на благотворителния празник на испаноговорящите.

Идеята е хрумнала на техния преподавател Джовани Медина. Организацията на празника на испанския език се поема от дванадесокласниците, които задават темата на празненството, заедно с Джовани Медина. Тази година тя е: „Да се забавляваме и да помогнем”.

На празника десетокласници ще изпълняват традиционни испански песни и латинотанци. Песента, която разучаваме е Cielito lindo (Красиво небенце – исп.), сподели Теодора. Децата сами шият танцувалните костюми и създават хореография за танците.

По-малките ученици се отдават на испанска кулинария, като ще гостят гостите на празника с испанския сладкиш Tarta de Santiago (сладкишът на Сантиаго – исп.).

Дванадесетокласниците подготвят откъс от испанска пиеса и искат тя да е изненада за нас, казва Теодора. Според нея обаче най-вероятно става дума за “Дон Кихот”, защото видяла, че дванадесетокласниците се правели на вятърни мелници и размахвали дървени копия и саби в междучасията.

Тази година учениците ще покажат и своя собствен филм – “Историята на испанските празници”.

Учениците от испанските паралелки за първи път искат да свържат празника си с благотворителност. Каузата, която са избрали е да помогнат с пари за лечението на техен връстник, болен от рак.

Дванадесетокласниците са изработили 2500 билета за томбола с единична цена 1 лева и са връчили на всеки ученик по 10 билета, които той трябва да продаде на приятели и близки.

Така общата сума става над 2000 лева. Наградата в томболата е велосипед, а късметлията ще бъде избран със жребий.

Миналата седмица учениците от испанските паралелки на гимназия “Иван Вазов” – Пловдив са научили, че връстникът им, за когото събират пари за лечение, вече не е между живите. Момичетата си поплакали, момчетата помълчали в знак на почит.

Сега обаче всички искат да пренасочат събраната сума към друга добра кауза. И събират идеи каква може да бъде тя. Ако имате идеи за добро дело, което се нуждае от финансова подкрепа, “испанчетата” от гимназия “Иван Вазов” в Пловдив са готови да помогнат.

Празникът започна от 11.00 часа днес, на него се ходи без покана и затова идват всички ученици от гимназията, както и гости от Испанското посолство, обясни още Теодора Дерменджиева.

Подобни статии

Top