В Карлово готвят протести срещу спирането на влакове

Жителите на Карлово се готвят да блокират жп линията София-Бургас, ако БДЖ от утре спре планираните девет влака, които преминават през градчето. Хората са събрали подписка срещу спирането на влаковите композиции, под която са се разписали над 1000 души.  Протести се готвят и в други краища на страната.

След близо седмица полемика по медиите срещу спирането на множество влакови композиции от утре, БДЖ разпространи проекта за финансовите си разчети за приходите и разходите си през тази година. Публикуваме официалното писмо, изпратено от пресцентъра на железопътния превозвач.

„Уважаеми колеги,

В края на миналата седмица „Холдинг БДЖ” ЕАД оповести официално, че от утре (12-и януари) ще бъде намален броя на движещите се пътнически влакове в различни региони на страната, както и причините, налагащи предприемането на тези мерки:

· намаляване на годишната компенсация (субсидия) от страна на държавата за разходите при осъществяването на обществената превозна услуга с 40 млн. лв.

· недостиг на тягов подвижен състав /локомотиви и мотриси/ в експлоатация.

През последните два дни представители на граждански организации и социални партньори изказват твърдения в медийното пространство, че през 2015 г. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД може да функционира нормално с годишна компенсация (субсидия) в размер на 140 млн. лв. и без предприемане на мерки за съкращаване броя на движещите се пътнически композиции.

В тази връзка ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД прилага публично Отчета за приходите и разходите на дружеството (вж. прикачения файл), като очаква и приема всякакви аргументирани предложения по темата: Нормално функциониране на железопътния превозвач с годишна компенсация (субсидия) в размер на 140 млн. лв. без предприемане на мерки за редуциране броя на влаковете и персонала.

От приложените отчети са видни разходите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за 2013 г., 2014 г., разходите на дружеството през 2015 г., в случай, че годишната компенсация (субсидия) не беше намалена с 40 млн. лв., както и тези разходи, които ще бъдат направени през 2015 г., вписвайки се в определената вече годишна субсидия в размер на 140 млн. лв.

От приложената в прикачения файл таблица е видно, че в случай, че не бъдат предприети действия и субсидията остане в размер на 140 млн. лв., дружеството „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще приключи 2015 г. със загуба от 44 млн. и 629 хил. лв.

 

 

Подобни статии

Top