В лятна къпалня се превърна фонтанът на площада в Асеновград (СНИМКИ)

11248758_590790314393981_755634161_o

В лятна баня на открито се превърна фонтанът на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. „Любители“ на хладните течащи води не пропуснаха да се изкъпят насред центъра на града.

Само няколко дни след като заработи фонтанът, деца от ромски произход решиха да използват случая и да се „топнат“ в макар и не толкова голямото пространство вътре. В продължение на часове, те се разхлаждаха, необезпокоявани от никого. Скачаха, пръскаха преминаващите хора и изливаха отвън голяма част от водата.

Ромчетата влязоха във фонтана полуголи, като бяха захвърлили дрехи и обувки на плочките край водното съоръжение. Освен, че замърсяват водите на шадравана, съществува и опасност от инцидент, тъй като през него тече и електричество, предупредиха от общината. Лампите, които осветяват шадравана, са 12-волтови и са капсуловани, увериха от община Асеновград. Но според експерти все пак има опасност от инциденти.

До момента не сме мислили за налагане на глоби за къпане във фонтана, посочи Мина Тръмбева, старши експерт в отдел „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация.

Тя уточни, че вариант за превантивна мярка е една от камерите, намиращи се пред Търговския център, да бъде насочена към фонтана. Друго, което се обмисля, е пред градския шадраван да бъде поставена табела „Къпането забранено“.

Наредбата за осигуряване и поддържане на обществения ред, чистота, организация и беозпасност на движението на територията на община Асеновград регламентира налагането на глоби за нарушителите. Според член 3, точка 1 от разпоредбата, с цел осигуряване нормални условия за труд и отдих, на гражданите се забранява извършване на действия, противни на добрите нрави, нарушаващи обичайните норми за морал и поведение по улици, площади и други обществени места… и други действия, с които се нарушава обществения ред и спокойствие.“

В друга част от наредбата – член 42, точка 15, е описана и забраната за „повреждане и замърсяване на чешми, извори и други…“. За физическите лица, нарушили забраната, следва налагане на глоба от 50 лева до 500 лева. А при повторно нарушение – от 600 лева до 2 000 лева.

За къпещите се ромски деца във фонтана на площада в Асеновград, обаче, санкция не може да бъде наложена, тъй като те са непълнолетни, уточни Тръмбева.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top