В Медицинския: дебат върху „Книжката или мишката“ в Нощта на учените

Върху „Книжката или мишката – реален или виртуален университет“ ще дебатират в Нощта на учените в пловдивския Медицински университет. Традиционната Нощ, която се провежда днес, ще участват десетки учени.

Тази година обаче събитието е последният отзвук от тържествата, посветени на 70-годишнината на университета. То започва от 14.30 часа със срещата между любими преподаватели, избрани от студентите и техните ученици. Целта е да се усети приемствеността между поколенията във вече 70-годишната история на МУ-Пловдив.

В 16.00 часа ще бъде връчена Наградата на ректора за Най-добър учен.

В 16.15 часа започва дебатът „Книжката или мишката – реален или виртуален университет“. Водещ ще бъде актьорът Стефан Лозанов, а дебатиращите ще бъдат разделени в два отбора. Капитанът на първия отбор е д-р Петър Димов – докторант по патофизиология, а в състава са Яна Моландър, студент в Медицински факултет, Петър Шентов – студент от Факултета по дентална медицина и  Станислава Симеонова от Фармацевтичен факултет. Капитанът на втория отбор е  д-р Мариян Тополов – асистент във Фармацевтичен факултет, катедра „Фармакология и лекарствена токсикология“, а в състава влизат Костадин Костадинов, студент от Медицински факултет, Златилина Брикова, студент от Фармацевтичен факултет и Мария Масларова – студент от  Факултет дентална медицина.

В „Нощта на учените” има и специална „Мисия преподавател”. В нея ще участват проф. Мариана Мурджева – микробиолог, имунолог, заместник-ректор. Тя е предложена от „квотата“ на Фармацевтичния факултет. Как успява от скучната микробиология да създаде любима приказка? Това е един от въпросите, на които ще отговаря пред студентите.

Студентите по стоматология предпочетоха доц. Нешка Манчорова. Завършила само преди 15 години, тя със сигурност е и най-младата участничка, но професионалните й успехи са забележителни. Д-р Ангелина Стоянова също ще вземе участие в „мисията”. Тя няма титли, но има друго, много по-важно – 40 години посветени на най-тежко болните деца – онкологично болните. С личния си пример на лечител, с любовта си към болните деца, с трудолюбието си и завидния си диагностичен поглед  тя увлече поколения студенти да предпочетат тежкия път на педиатрията. Продължава и днес.

Сред нас ще бъде проф. Христо Миленков –  дългогодишен ръководител на Катедрата по патоанатомия и студент от първия випуск на Университета. Той имаше уникалното качество да преподава и по време на изпит. И до днес, защото той продължава да упражнява лекарското си изкуство, за поставянето на всяка по-трудна патоанатомична диагноза той е решаващият арбитър. Друг многоочакван участник е проф. Никола Запрянов. Човек, който доближи медицината до изкуството и намери последователност и търпение да напише стотици страници хроника  на  позабравеното време от „детството на Университета“. Проф. Петър Кавлаков  – сладкодумният, увличащият с младежкия си дух стоматолог   няма нужда от представяне – той нито за миг не е забравян. Той е винаги след нас –  по-младите. Това е първото поколение., съобщи доц. Нарцис Калева, която е един от организаторите на събитието.

За финал на множеството събития ще има благотворителен кулинарен базар в подкрепа на новия академичен танцов фолклорен ансамбъл на МУ-Пловдив. Със средствата от базара ще бъдат закупени носии за участниците от ансамбъла.

 

Колеги, от 14,30 часа е „Мисия преподавател”, а в 16 часа ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще връчи и наградата за Най-добър учен. Веднага след това започва и дебатът „Книжката или мишката – реален или виртуален университет“

Подобни статии

Top