В Пловдив е имало античен форум век преди новата ера (СНИМКИ)

razkopki_centralen (21)

Археологическите разкопки пред Централна поща в Пловдив продължават дори в най-топлите дни. Това е четвъртият археологически сезон и целта, която ръководителят Елена Кесякова и екипът й са си поставили, е тази година да приключат с  проучванията на Западния форум.

Продължава работата около „портика“ – пасажът, който се оформя между редицата магазини от едната страна и Стилобата от другата. В плана на тазгодишните разкопки е заложено и проучването на кръстовището, което се очаква да се разкрие пред западните пропилеи.

Другата задачата, която археолозите са си поставили, е да проучат в цялостна дълбочина пластовете под двата магазина от северната страна. Резултатите до този момент потвърждават напълно първоначалните данни на археолозите за съществуването на античен форум, датиращ от I век пр. н.е.

Археолог Елена Кесякова се надява, че тепърва ще се натъкват на находки за най-ранния строителен период. Тя припомни, че основополагането на комплекса датира от началото на I век, времето на Август  и Реметалк Първи.

Този период значително се различава от останалите и се характеризира с надземна част от полупечен кирпич, дърво и мраморни плочи. Плочите, открити тук, са уникални, тъй като по тях има следи от растителни орнаменти и човешки фигури.

В края на века има сериозно преустройство с каменна архитектура, а след него има още един период, който се свързва с цялосто мраморизиране на форума.

След средата на 3 век градът е опожарен след нашествия на готските племена и това води до сериозно преустройство,  свързано с повдигането на подовите нива и магазините. Огънят унищожава голяма част от античния град и надграждането е само малка част от общите промени.

Археолозите вече имат доказателства и за още едно преустройство, което се извършва по времето на Диоклециан и Константин Велики –  между края на 3-ти началото на 4-ти век.

Застрояване в комплекса се възобновява към края на 12 век, когато тук изникват средновековни обекти. Следващи строежи е имало едва през 17-18 век по времето на Османския период, когато са изградени пещи.

Най-сериозният въпрос, който стои и пред археолозите, и пред общината, е да се намери проект за експониране, който да се съчетае успешно със съвременния облик на Пловдив.

С подръчни средства археолозите се опитват да направят временна консервация, за да се запазят подовите нива, което по думите на Кесякова, е много трудоемко и е истинска мъка за професионалистите.

За да се направи успешен проект трябва внимателно да се прецени всеки детайл и едва след излизането на експертното решение общината да одобри изпълнението. Евентуалният бъдещ плам ще включва и изграждането на заграждение, подобно на това на Римския стадион.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top