В Пловдив отбелязват Деня на Украйна с изложба и спектакъл - DC news

В Пловдив отбелязват Деня на Украйна с изложба и спектакъл

Денят на Украйна – 20 септември, ще бъде отбелязан тържествено в Пловдив днес. Организатори са Посолството на Украйна у нас и Почетното консулство в града под тепетата.

По този повод ще бъде открита изложба на художника Роман Гуманюк под надслов „Украински напев“, посветена на великата поетеса Леся Украинка.

Откриването ще се състои от 18.00 часа в сградата на Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“.  Гост на събитието ще бъде и посланикът на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи.

Леся Украинка (1871-1913) е известна украинска писателка, поетеса, драматург и преводач. Творбите й са на основата на фолклорната и традиционната лирика. Пише текстове на песни, балади, приказки. В стиховете й има призив към свободата. Поради заболяване тя идва на гости на своя вуйчо, професор в Софийския университет, Михаил Драгоманов и живее в България  през годините 1894 и 1895. През лятото на 1894-а писателят Шишманов и политикът Драгоманов наемат двуетажна къща във Владая. Чести гости там са български поети, драматурзи, хора на перото и  изкуството. Тук Леся Украинка се запознава с Алеко Константинов, със скулптура  Борис Шац, с преподаватели от Софийския университет, с поетесата Мара Белчева.

Леся Украинка има съществен принос за развитието на украинската и световна литература, а също така и за културното и духовно наследство на Украйна и България.

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. Художникът твори в различни направления, но темата Украйна е особено близка на автора. Той вече има 25 самостоятелни изложби. Негови картини се експонират в музеи и галерии в Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизия,  Франция, САЩ, Италия и България.  Роман участва в VI-то Международно биенале за съвременно изкуство във Флоренция (Италия).

Художникът работи в различни жанрове и техники. Негови произведения са притежания на музеи, колекционери и ценители на живописта от различни страни по ​​света.

Той е носител на награди от Министерството на културата на Украина, кавалер е на ордена «Чест и Уважение» за серия от картини за чернобилската катастрофа от Съюза Чернобил в Украйна, както и с паметен медал от Съюза на Чернобил в Киргизия по повод 25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа.

Веднага след откриването на изложбата Националният академичен драматичен театър на украинския град Лвов ще изнесе в Пловдивския драматичен театър представлението „Три любовни истории на Айседора Дънкан”.

Спектакълът е част от фестивала „Сцена на кръстопът“. Той ще се играе в Камерна зала от 19.30 ч. Режисьор-постановчик е заслужилият деятел на изкуствата на Украйна – известната актриса Людмила Боярская. В ролите пловдивчани ще видят заслужилата артистка на Украйна Албина Сотникова и заслужилият артист на Украйна – Ярослав Киргач.

Любов и танци – именно с тези две ключови думи може да бъде характеризиран този спектакъл по книгата на Айседора Дънкан „Моят живот” и спомените на Иля Шнайдер „Срещи с Есенин”.

Подобни статии

Top