В Пловдив: 6 площадки за разделно събиране на отпадъци

Шест площадки за предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата ще бъдат обособени в шестте района на Пловдив. Това съобщи за DCNEWS ресорният зам.-кмет Розалин Петков. Пет от площадките ще бъдат обособени от подизпълнителя на общинското предприятие „Чистота“ – „КМД“, а една трябва да бъде изградена от общината.

Създаването на площадките е заложено в договора на почистващата фирма, уточни Петков. По думите му идеята е всеки от районите да си има своя площадка, като общинската вече е обособена в район „Южен“ в близост до базата на „Чистота“. Така се изпълняват мероприятията на общината, свързани с опазване на околната среда, поясни зам.-кметът.

Междувременно общината обяви обществена поръчка за оборудване на общинската площадка в „Южен“. Поръчани са контейнери за разделно събиране на биоотпадъци, компостери за домашно компостиране, контейнери и везна за самата площадка. Така домакинствата, след като съберат разделно отпадъците ще трябва да си ги носят лично до площадките, където ще ги предават безплатно.

В рамките на поръчката, чиято стойност е 200 хиляди лева с ДДС, са включени и кошчета за кучешки екскременти, оборудвани със средства за почистване.

Офертите на фирми се събират до 4 февруари, а отварянето им ще бъде на 5-ти, става ясно от обявлението за поръчката.

 

Подобни статии

Top