В ПУ обсъждат ролята на университетите в бизнеса

12248793_10201058813148074_1293686725_n

Конференция на тема „Пловдив като национален икономически център и Европейска столица на културата 2019: Ролята на университетите“ организира днес катедра „Приложна и институционална социология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Тя е част от честванията по случай 20-годишната от създаването на специалност „Социология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Целта на конференцията е да се дискутира върху ролята и значението на висшето образование и университетите за развитието на региона чрез изграждането на иновативна среда и предприемаческа подкрепа в икономиката и творческите индустрии.

„Оказва се, че има един дисбаланс – огромно търсене на квалифицирани кадри и липса на достатъчен капацитет на 100% да отговорим на тази потребност. Това не става изведнъж, но в бъдеще нашият университет има потенциала да го направи. Има огромен глад за квалифицирани кадри и те ще бъдат все по търсени и все по-високо платени.

За да отговорим на тази потребност в нашия университет завършват не повече от 50/60% от приетите студенти, защото има едни изисквания, под които не може да се падне” , каза ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов.

Конференцията ще събере на едно място експерти от бизнес средите и учени от пловдивските университети. Гост-лектор е проф. Гюнтер Гетцингер, който ще представи добри практики от икономическите и културните функции на университетите в град Грац, Австрия.

 

Ваня Балева

Ваня Балева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top