В разгара на жътвата над 500 дка жито са унищожени от пожари

В разгара на жътвата над 500 дка жито са унищожени от пожари

В разгара на жътвената кампания в страната, пожари са унищожили 519 декара житни насаждения само в Пловдивска област. По-голямата част от реколтата вече е прибрана и благодарение на работата на пловдивските огнеборци са спасени над 2260 декара жито.

В края на кампанията в Пловдивска област, в житни масиви са възникнали 24 пожара. Основната причина за тях е небрежност при боравене с открит огън и при палене на стърнища в сухи треви. В резултат на техническа неизправност са станали 4 пожара, а от късо съединение на далекопроводи -3.

Тази година има само един пожар в резултат на природното явление мълния. Инсп. Георги Кунев говорител на ОУПБЗН-Пловдив: „ Това е последният възник пожар. Неустановени са причините за 6 пожара при нашите проверки, нарушения има по техниката, налагат се глоби и се съставят актове за нарушения- те са 14.Има и едно спиране на техника за участие в жътвената кампания, която н е отговаря на изискванията.”

Най-големият пожар тази година в Пловдивска област е станал в областта на Хисаря, където са унищожени 170 декара житни насаждения. Според думите на инспектор Кунев равносметката е сравнително добра- миналата година инцидентите в житни масиви са били с 12 повече до този момент.

Подобни статии

Един коментар

  1. проверка на пожарогасители написа:

    Това вече е много жестоко.Да погледнеш целият труд,който си хвърлил, време и пари, как само за секунди изгаря е много неприятна гледка и на никого не го пожелавам.Дано да има повече обезопасителни средства и да се внимава, че от човешка грешка и небрежност се случват именно подобни пожари.После защо хляба става по скъп и така на татък.Всичко се отразява върху на с хорта.

Top