В Стоево искат от новия кмет училище и лекар

Училище, аптека и лекар искат хората в асеновградското село Стоево. Там хората избират освен кмет на община, също и кмет на селото. Надяват се той да възстанови училището, за да може децата им да не ходят всеки ден до Златовръх, да осигури заетост на младежите и да доведе лекар на пълен щат в населеното място.

До обяд бяха гласували над 40% от избирателите. Тук живеят над 700 души, предимно мюсюлмани. На първия тур те са избирали между четирима кандидат-кметове, един от които независим. Днес – на балотажа, изборът е между независимият и един партиен кандидат. Но който и да стане кмет, от него хората ще искат селото да живне.

Искаме училище тука. Сега къде ходят децата? В Златовръх. И зиме и лете в Златовръх първи клас. Още са много малки, оплаква се възрастна жена. И припомня, че допреди четири години школото в селото работело, а в него учели децата до четвърти клас.

Неджби Мустафа иска освен училището да се оправят и пътищата.

Искам училището да възстановят и пътищата да се оправят – имаме два пътя тук, да бъдат асфалтирани. А също здравеопазването. Нямаме аптека, нищо нямаме, обяснява разпалено Неджби.

Севетин Али е от кандидат-кметовете, които не са спечелили на първия тур. Смята, че който и да спечели от останалите кандидати, трябва първо да доведе лекар в селото.

Имаме лекар два часа на ден. Трябва да имаме тук денонощно лекар, категоричен е Севетин.

Хората искат и заетост. Повечето работят или в земеделието или в съседни градове – Асеновград, Пловдив или Първомай.

По принцип мъжете работим по строителството. Тук в селото няма строителни фирми и затова работим по Пловдив. Имало е доколкото разбрах шивашки цех? Сега няма, обяснява Фикрет Хайрула.

Пред секцията в селото имаше опашка от хора. Гласуват бързо и мълчаливо, а после се разотиват по домовете си. Сгънатите на две в урната бюлетини са полуразтворени и който иска, може да види как са гласували тези преди него. Но това не смущава никого.

Която и партия да дойде, няма да споменавам партии, трябва всичко наново да се започне, но това не може да стане според мен. Защото, за да започнеш нещо ново в едно село, трябва зад кмета да стои голяма партия, категоричен е Рефик Мехмед.

Хората се надяват следващият кмет да докара в селото фирми, които отново да възстановят шивашките цехове и да намерят работа на младите. Защото над 85 души със семействата си вече са в чужбина – Германия, Англия, Дания. И няма да се върнат в Стоево.

Подобни статии

Top