В УМБАЛ „Св.Георги” спасиха новородено дете на бежанци

В УМБАЛ „Св.Георги” спасиха новородено дете на бежанци

Над 2 000 малки пациенти преминават през Клиниката по детската хирургия на УМБАЛ „Св.Георги” в Пловдив. Тук е един от двата центъра за лечение на деца с вродени аномалии. „Ние сме клиниката с най-много специализанти“, похвали се началника на лечебното заведение, проф. д-р Пенка Стефанова.

Само преди дни специалистите от Клиниката дават шанс за живот на малкия Мехмед. Родителите му са сирийци. Той се ражда в бежански лагер в България. Тежи само 1600 грама и е с вродена аномалия-запушен дванадесетопръстник, което налага по спешност оперативно лечение. Оперира го екип, ръководен от д-р Митковски и д-р Дачева и така малчуганът получава шанс за живот.

„Сега вече дори го захранваме – 25-30 милилтра и дай боже всичко да мине добре”, каза проф. Стефанова.

Новороденото вече наддава и сега тежи 2 020 грама. За него, както и за останалите малки пациенти се полагат големи грижи. Своите знания проф. Стефанова предава на по-младите колеги. Обучават специализантите по американската система – дава им се възможност месец за адаптация и след това започват работа, наред с хирурзите.

Благодарение на дарители детската хирургична клиника има приветлив вид и нова апаратура. Скоро се очаква и реновирането на операционния блок.

Подобни статии

Top