Циганският МОЛ на Пловдив (СНИМКИ)

На разходка в циганския МОЛ в Столипиново в Пловдив

Ако ви е омръзнало да обикаляте пловдивските търговски центрове и искате да посетите нещо по-екзотично, можете да отидете на пазарската улица в пловдивския квартал „Столипиново“, наричана Циганския МОЛ.

Там ще намерите разнообразие от стоки на ниски цени – от килими и дрехи, до корони със скъпоценни камъни и захаросани ябълки.

Още в началото на дългата улица ни посреща младеж, който дискретно предлага цигари.  Алъш-веришът по обяд вече кипи, а мощна уредба озвучава цялата махала. Стоките се предлагат в архитектурна смесица от обекти – павилиони, причудливи метални конструкции, различни видове сергии, върху щайги, комбинации от щайги или направо на земята.

Търговците вече са заредили с дрехи за пролетния сезон. Прави впечатление, че мъжките блузи задължително са „маркови“ с едри надписи на съответния дизайнер. Тенденциите при дамското бельо пък са крещящи, направо сигнални цветове.

Цената на сутиен по последната мода е 3 лв. За 10 лв. се продават дамските блузи с умерено количество камъчета и пайети. Към тях се предлагат чехли с подходящи лъскави елементи. Дънките за новия сезон са в унисон с тенденцията – обсипани с разноцветни камъчета, бродерии, дантели и брокат. Истински произведения на изкуството само за 20 лв.!

За да бъде тоалетът съвсем завършен, към него се предлагат и подходящите бижута – задължително златни. Спираме се до една от сергиите, отрупани с масивни гривни, обеци, пръстени и няколко корони. Любезният продавач още в началото ни изненадва като уточнява, че не са златни и започва да вади от по-скъпите изделия, които са под стъклена витрина.

„Това са корони от 30 лв. Те са най-скъпите. Гривните са по десет лева. Не са златни – ти да не мислиш, че тука в махалата носят истински! Всичките са накичени с такива, ама те са като истински, виж!“, предлага стоката си мъж на около 50 г.

Оживена от проявения интерес, възрастна жена от съседната сергия възмутено направи кратък сравнителен анализ на положението в ромската общност: Като беше Тодор Живков имахме всичко, а сега нямаме нищо!

По 50 ст. ни предложиха червена захаросана ябълка на клечка – също с носталгия по отминалото време.

Стоките от хранително-битов характер като тенджери, легени, чинии, миксери, тостери и др. са аранжирани заедно с патладжани, чушки, праз и чесън. Присъстват и почистващи и перилни препарати, внос от Турция. В зелена туба от 10 литра с надпис Доместос, предлагат наливна субстанция за 2 лв. литъра.

В съседство на маса на тротоара се правят сандвичи и палачинки. Всичко това е част от реалността в Циганския МОЛ. И тук имате възможност да пазарувате неща за живота, да хапнете с приятели и да се разнообразите. Няма кино, но пък разходката ще ви подейства като истински блокбъстър, потопени в пъстра палитра от цветове, звуци и „ухания“.

 

Подобни статии

Top