Гайди и рицарски битки на тазгодишния Средновековен панаир край Асеновград

Средновековен панаир в Асеновград

Звуци от копита на коне, звън на мечове и щитове отново ще пробудят историята в местността до параклиса „Свети Трифон“ край Асеновград. Рицари, кумани, боляри и смели войни ще се сблъскат в битки и дуели в четвъртото издание на Средновековния панаир.

Събитието тази година е планирано да се проведе през уикенда на 20.06.15 г. и 21.06.15 г.. Реенактори от България и чужбина, чрез жива история, ще пресъздадат по автентичен и точен начин животът в Средновековието. Радващото този път е, че се засилва международното участие в събитието, сподели за DCNEWS организаторът Ангел Василев.

Изненада за посетителите на тазгодишния панаир ще са провеждането на два концерта. Единият ще е посветен на любителите на гайдата. Той ще се състои в 14:30 ч. в съботния ден /20.06.15 г./. Другият ще е от средновековна музика, същата вечер от 18:30 ч..

Освен всичко, занаятчийска улица и походен лагер ще изникнат край Асеновград. Ще бъдат представени и няколко нови занаята, сред които плъсти и грънчарство. Така, в продължение на два дни, периодът на Второто Българско Царство ще оживее пред асеновградчани и гости на града за четвърта поредна година.

Варяги, кумани и вложкобългари ще премерят сили в източно варяжка фехтовка. Занаятчиите, които ще демонстрират своите умения, ще покажат на живо пред присъстващите иконопис и живопис, тъкане на кори и на стан, монетосечене, плетене на ризници, свещолеене и обработка на кожа.

Това ще са само малка част от занаятите, демонстрирани на Средновековния панаир в Асеновград. Всеки един от посетителите ще може да се включи в част от занаятите, да стреля с лък, да поязди кон или да участва в различни игри от Средновековието. Планирани такива, например, са: „Дама“ – настолна игра, която има свой еквивалент и в античността. В началото всеки един от двамата играчи разполага с по девет пионки. Целта на играта е да бъде пленена вражеската „войска“. „Лисицата и гъските“  – играта носи своето начало в северна Европа по време на Викингската епоха. Необходими са една „лисица“ и 13 „гъски“.

Целта на лисицата е да извади от игра всички „гъски“, а те, от своя страна, целят да заловят „лисицата“. „Дърпане на въже“ -това е традиционна игра, организирана и провеждана през Средновековието от възрастни, деца и смесени отбори.

Всичко, което трябва, за да се играе, е два отбора и дълго въже. При даден сигнал, всеки един от тимовете се опитва да изкара от равновесие другия. Играта може да приключи и при изтощение на един от двата отбора. „Слепецът“ – при нас тази игра е известна като „Сляпа баба“. Слепецът трябва да хване всички.

Когато улови някого, заловеният отпада от играта. Последният човек, който хване слепецът, идва на негово място. На събитието всеки посетител ще има възможност да види още: автентични реконструкции, музей на открито, средновековен военен лагер, въоръжение и снаряжение и други.

В панаира ще вземат участие Исторически клуб „Ensifer” от Молдова, Витешка дружина „Златното буренце“ (Сърбия), Дружина „Черният дракон“ от Румъния,  Музикална група „Ambient Folklorе“ (София), 18- ти Етърски полкь от Велико Търново и още много възстановчици и занаятчии от цяла България.

„Участието на все повече чуждестранни реенактори показва високото ниво и признание към значимостта и автентичността на мероприятието.“, сподели още Ангел Василев. Входът за събитието е свободен, а окончателната почасова програма ще бъде готова и оповестена официално следващата седмица.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top