Гарелов: Не гледам „Панорама“ – тя просто не се развива!

„Дъщеря ми един ден ми каза: „Едва, когато прочетох книгата ти, разбрах кой си ти и какъв човек си. Досега не съм те познавала“. С тези думи започна представянето на книгата си Човекът-„Панорама“ Иван Гарелов. В мемоарното издание на „Тук и сега“ той  среща читателите с политици, журналисти  и генерални директори на БНТ.

Книгата е разказ от първо лице за това, което се е случвало зад кулисите на „Панорама“ – предаването-институция. „Това е история на едно предаване и един журналист, постигнали това, да се нарече едно предаване „институция“. От това, което се говореше в него, зависеше историята на страната“, посочи Гарелов.

„Панорама“ беше единственото предаване в началото на прехода, където лице в лице в продължение  на години можеха да се срещнат управляващи и опозиция. Дори тогава, когато БСП загуби за първи път изборите, нейни представители бяха гости в „Панорама“, а не бяха канени другаде, разказа топ журналистът. По думите му изключително трудно било той да запази безпристрастно изражение и толерантност. „Моят вуйчо се отказа от мен, защото съм симпатизирал на опозицията – тъй като съм ги канел в шоуто“, усмихна се Гарелов. И си припомни, че в миналото, преди 10 ноември, журналистиката била – да чакаш някого да ти спусне задача, одобрена от ЦК на БКП.

Според него по времето на прехода журналистиката у нас е била с много добри позиции на фона на европейските държави. „Днес обаче сме на 67-68 място по свобода на словото. Нашата професия се комерсиализира. Политиците имат цели медийни империи. В момента те се обвиняват взаимно, че ползват езика на омразата. А всъщност се мразят помежду си олигарси“, посочи Гарелов.

Що се отнася до „Панорама“ днес, журналистът посочи: „Не гледам Панорама – тя просто не се развива. Бойко Василев беше казал, че не е мой наследник, но „Панорама“ в момента изпълнява функцията от едно време – да дава думата на политици от двете страни, но не се развива напред. Това предаване не прави чест на БНТ, въпреки, че БНТ запази някаква обективност.“

„В миналото много от политиците на прехода се опитвали да чуят това, което мисля. Един от тях беше президентът Желю Желев. Но и не само той. И днес има политици, които искат да чуят мнението ми. Защото в политиката трябва да умееш да слушаш експерти. Аз доколкото знам, няма съветник, в който нашите ръководители да се вслушват“, подчерта Гарелов.

По думите му външната ни политика по отношение на Балканите е много погрешна. „Ние се предоверяваме на турци. Договорихме се с Давутоглу турският бизнес да инвестира в турските ни райони. Ние допускаме да ни колонизират ли?“, запита риторично журналистът, учудвайки се, че отношенията ни с Македония и Гърция са много по-хладни.

Според него на Турция предстоят тежки дни. В опита си да преразгледа съвременния свят, искайки едновременно да е лидер във всички зони, южната ни съседка допуснала много грешки и на първо място с Русия. „Русия няма да прости! Очаквам да има груби грешки в Армения, Азърбайджан. Има стремеж Турция да играе със САЩ, но те пък са на страната на кюрдите“, посочи мистър „Панорама“. И допълни:

„Много от нашите политици трябва да се поучат от това, че Барак Обама не прие среща с Ердоган, защото не одобрява политиката му. Но това не се случва“,  посочи Гарелов.

Според него в момента за атентатите в Брюксел и Европа са се изказали толкова много хора и се експлоатира темата с мигрантите, за да бъдат изкарани огромна опасност и да се покрие това, което става в България. „Водейки тази кампания нашите политици стигнаха до прояви на фашизъм и расизъм, мисля, че това е опасно“, каза още журналистът. Според него най-лесно се насаждал национализъм и омраза, а това не бивало да се случва.

За себе си Гарелов е сигурен само в едно и то е това, което е научил от родителите си: най-важното е чувството на справедливост!

 

Подобни статии

Top