Гарнизонна фурна вече е собственост на община Пловдив

На кратка церемония на територията на бившата Гарнизонна фурна, намираща се на бул. „Пещерско шосе“ в район „Западен“, областният управител на област Пловдив Розалин Петков връчи ключовете и договора за безвъзмездно прехвърляне в собственост на недвижимия имот – частна държавна собственост на Община Пловдив, представлявана от временно изпълняващия длъжността кмет инж. Димитър Кацарски.

Областният управител, като представител на държавата изпълни взетото решение № 729 от 18.09.2015, с което Министерският съвет прехвърли безвъзмездно собствеността на поземления имот, заедно с 9 сгради в него с обща площ 7022 кв.м. и данъчна оценка 2 609 893 лв. в полза на община Пловдив.

Осем от сградите са с предписание за събаряне, в деветата се помещава архива на Здравната каса, на която най-вероятно ще бъде направен ремонт.

„Много съм доволен, че ще спестя на държавата 250 хиляди лева за събарянето на сградите. Искам да подчертая, че данъкът на имота за първата половина на годината – 12 хиляди лева е платен. Останалата част ще си я плати Общината“, коментира Областният управител Розалин Петков. Инж. Димитър Кацарски обясни, че имотът ще бъде предаден за управление на район „Западен“.

Преди години, първоначалната идея е била да има строителство на многоетажна административна сграда, в която да се помещават заедно различни държавни служби, но след протести от живеещите наоколо е било преценено, че по-добре ще бъде да не се строи, а мястото да се облагороди и да стане естествено продължение на парка на Младежки хълм.

По този начин, парковата среда ще стигне почти до „Отдих и култура“.

На мястото, откъм ул. „Копривките“ ще бъде изграден паркинг за живущите в съседните блокове, ще се оформят и междублокови пространства. Основната площ ще се превърне в красив парк с ново, модерно осветление.

Подобни статии

Top