Генерал и трима епископи на малкия имен ден на дядо Николай (СНИМКИ)

Областният управител Здравко Димитров, командирът на 68-ма бригада „Специални сили “ – бригаден генерал Явор Матеев и трима епископи присъстваха на тържествената литургия по повод деня, в който Православната църква припомня пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Службата  бе отслужена лично от пловдивския митрополит Николай в църквата „Св. Николай Чудотворец“ под тепетата, която бе осветена на този ден преди две години. На празничната литургия присъства и ктиторът на храма Кирил Василев.

На Летния Никулден пловдивският владика празнува малкия си имен ден. По повод личния му празник той бе поздравен от Знеполския епископ Арсений и пловдивските свещеници, които му връчиха огромна кошница с червени рози.

„Особено се вълнувам, когато трябва да говоря за моя небесен покровител – Св. Николай Чудотворец. Защото Бог ми е дал да нося – аз, недостойният, неговото благодатно име, но ме и поставил на висотата на архипастирското служение, да бъда епископ на Светата църква тъй, както е бил и св. Николай – епископ на град Мир, в областта Ликия на Мала Азия“. С тези думи започна словото си по повод празника дядо Николай. След като разказа за делото на светеца – покровител на моряци, банкери и рибари, той благодари на свещеническия клир и благослови присъстващите.

След литургията владиката присъства на панихидата на Руското гробище в Централния траурен парк на Пловдив. Там бяха поднесени венци и цветя на 44-те паметника на загинали руски войници.

Подобни статии

Top