Гените са виновни за изневерите

Iznevyara sex

Списъка с причини за изневяра е голям, от еволюционна необходимост, до алкохолно опиянение. Възможно ли е партньорът, който изневерява да има още и генетични оправдания?

Ако мъжкото поведение може да се обясни с изискванията на еволюцията, то с женското е много по-сложно. Колкото повече партньори успява да оплоди мъжа, толкова по-големи са шансове му да изпълни своята биологична цел – да остави потомство. Но за жените, тази логика не е приложима: броят на партньорите не влияе на шанса за забременяване.

Съпружеските изневери са свързани с гените – това сочи откритие от 2010 г. на изследователи от Нюйоркския държавен университет. Учените са открили, че изневерите може да се дължат на един от вариантите на гена на дофаминовия рецептор.

За да стигнат до това откритие изследователите провели анкета сред младежи за особеностите на сексуалния им живот. Също така взели от тях ДНК за анализ.

Те съсредоточили изследването върху гена, който кодира дофаминовия рецептор D4, защото предишни изследвания показат, че различните варианти на този ген влияят върху някои особености на поведението – например склонността към риск или удоволствието от храна, власт, нови усещания.

Сега анализът установил, че хората, притежаващи варианта 7R+ на рецептора D4, са по-склонни към изневяра. 50% признали, че са имали странични полови контакти или са правили еднократен секс с непознат. В групата хора без този вариант на гена кръшкачите били само 22%. Полът не играел роля за установената зависимост.

Според ръководителя на изследването Джастин Гарсиа влиянието на дофаминовия рецептор е свързан с онези центрове в мозъка, които отговарят за удоволствията и влечението към тях.

Източник: desi7slavi.moetodete.bg

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top