Ген. Радев: Полагат се усилия за обезличаване на президентската институция

България трябва да има ясна, точна и разбираема външна политика, която да се прави в София и да бъде консенсусна между различните институции. Това е и ролята на бъдещия президент, заяви в Пловдив кандидатът за държавен глава на БСП генерал Румен Радев.

Той пристигна под тепетата заедно със съпругата си по покана на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, за да запознае привържениците си с акцентите в предизборната платформа.

В зала Съединение на Регионалния исторически музей Радев бе представен от автора на идеята за учредяване на инициативния комитет доц. Георги Паскалев. Бившият ректор на МУ подчерта, че се възхищава на психическата и физическата издържливост на генерал Радев.

Той знае цената на приятелството и на хляба. Пилотира руски военен самолет, но е специализирал в американска академия. Той е евроатлантически човек, но е родолюбец, при това образован. Знае, че не Украйна ни е освободила от турско робство, а Русия. Знае, че Скалистите планини не се намират на Пампорово, а са в САЩ. Наясно е, че Чехословакия не съществува като държава от 25 години, допълни доц. Паскалев.

Сред 95-те членове на комитета има интелектуалци, професори, военни, студенти, изявени личности в областта на културата, образованието, медицината, спорта и частния сектор от Пловдивско.

Липсата на кандидати за президент в тази кампания е по-скоро забавна, коментира пред медиите ген. Радев. Сигурно ще се появят след изборите, добави той в шеговит тон. Генерал Радев призна, че небето му липсва, но то винаги ще остане в него и ще му дава сила и кураж да продължава напред.

Пред представителите на инициативния комитет кандидатът за президент категорично каза „не“ на статуквото. По думите му в страната ни се прави всичко възможно президентската институция да бъде обезличена. Не искат да допуснат президент, върху който да не могат да упражняват контрол. Аз обаче няма да бъде под ничий контрол, категоричен бе ген. Радев.

Нашите управници нямат ясно стратегическо мислене за решаването на проблемите. Истината е натикана в ъгъла и се крие в напудрени отчети и пожарникарски похвати, допълни ген. Радев.

 

 

Подобни статии

Top