Ген. Румен Радев: Спешно да бъдат доставени нови изтребители!

Бойната авиация се нуждае спешно от нови тип изтребители и те трябва да бъдат доставени възможно най-бързо. Това заяви в Крумово командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев. Проектът за инвестиционен разход е готов, следващите стъпки са той да бъде внесен в Министерски съвет и разгледан в Народното събрание, което да излезе с решение, поясни ген. Радев, който присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия командир на 24-та авиобаза Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев.

След като Парламентът излезе с решение за закупуване на нови самолети, ще трябва да се обяви процедура за закупуване, каза още генерал-майор Румен Радев и допълни:

„Трябва да се отчете от всички нива, които вземат решение, че това е един много сложен и отнемащ време процес. И колкото по-бързо се стартира, толкова по-добре. Защото ако този проект се внесе утре в Министерски съвет, до подписване на договор ще мине доста време. Впоследствие ще минат години до действителната доставка на нови самолети“, допълни ген. Радев.

Той парафира днес акта за приемане и сдаване на длъжността командир на 24-та авиационна база Крумово. Досегашният командир на авиобазата ген.-майор Златко Златев предаде командването на досегашния си заместник – бригаден генерал Петьо Мирчев.

„Той е запознат с детайлите на авиобазата, с динамиката, с това какво е правено до момента и какво предстои да бъде направено. Така че аз му пожелавам само едно: здраве, късмет и безаварийни полети“, заяви ген.-майор Златев.

Той допълни, че приема като предизвикателство новата длъжност като командир на Съвместното командване на силите.

„Нямам опит в тази сфера, тъй като съвместното командване на силите е командване на оперативно ниво, което е изключително отговорно за мисиите, в които участва България в страната и в чужбина. Освен това логистичното командване на цялата българска армия е към съвместното командване на силите, така че моята цел е максимално бързо да навляза в проблемите, за да мога да ги решавам.“, допълни ген. Златев. Той се надява да продължи да лети и да предава опита си на пилотите от авиобаза Крумово. Имам над 3600 летателни часа, допълни генералът.

„За мен приоритетите на първо място са да изпълним успешно всички задачи, залегнали в плана за 2015 година. Успешно и безаварийно, защото пред нас през тази година стоят много предизвикателства“, посочи новият командир на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев. По думите му на първо време трябва да се осигури договор за интегрирана логистична поръчка на вертолетите АS 532 Кугър, както и за вертолети БЕЛ 206. Трябва да се сключат също договори за доставка на консумативи и резервни части за вертолетите МИ 17, посочи ген. Мирчев.

След подписване на акта за встъпване в длъжност, новият командир бе представен пред личния състав на авиобазата.

Подобни статии

Top