Георги Господинов сподели съкровени тайни пред пловдивски студенти

Известната като „литературна“ 10-та аудитория на Пловдивския университет едва успя да побере студенти, преподаватели и граждани, които пожелаха да се срещнат с един от най-обичаните български съвременни творци Георги Господинов.

Срещата бе част от инициативата „Младият Пловдив чете“ и голямата активност от страна на младежите за пореден път доказа, че в града под тепетата българската литература се познава и цени.

Студентите задаваха въпроси, коментираха и дори отправяха провокации към автора. Питанията започваха от традиционното „Разкажете за студентските си години..“ до „Сънувате ли жената до която спите?“ и „Има ли конкуренция между вас и колегите ви писатели?“.

Макар и видимо уморен от срещите си в града под тепетата през целия ден, Георги Господинов описа в детайли младостта си, своите вълнения, спомени и остана дълго след срещата, за да даде автографи на най-големите си почитатели.

Той сподели, че за първи път е гост в Пловдивския университет и добави, че подобни срещи му дават вяра и стимул да твори.

Книгите на Господинов са преведени на 21 езика в цял свят, което го прави най-обичания зад граница съвременен наш автор.

С особено вълнение разказа за гостуването си в Исландия, където творбата му „Естествен роман“ е първата българска книга, която там са решили да преведат.

Исландците дори са намерили книгата му за позитивна и оптимистична – оценка, която е учудила дори самия автор.

„В творбата се говори за един човек, който се развежда, страда и се опитва да се възстанови след раздялата.  В Исландия обаче намериха това за забавна житейска история, което наистина ме изуми“, допълни Господинов.

Творецът разказа и много случки от студентските си години. Спомни си как той и колегите му са купували книги на една цена, а след това ги продавали на по-висока.

Успя да възпроизведе и рекламните слова, с които са призовавали хората да си купуват тогавашния „Литературен вестник“, които предизвикаха бурен смях у всички в аудиторията.

Господинов с носталгия разказа и как преди години е сбъднал мечтата си да има собствен люлеещ се стол. „Събрах пари и си го купих, но нямах средства, за да го пренеса и го носех на гръб. Минавайки покрай площад „Славейков“ се спрях и си помислих, че ако нищо други не излезе от мен, то поне ще бъда клошарят, който стои на люлеещ се стол в центъра на столицата“, сподели авторът.

На финал, след близо двучасовите разговори, Георги Господинов и младите пловдивчани си обещаха да се срещат отново, а дотогава заедно да работят в посока на популяризиране и развитие на българската съвременна проза и поезия.

Подобни статии

Top