Георги Стаменов: Държа близък контакт с администрацията

Stamenov

Вижте втора част на интервюто с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов пред DCNEWS!

Подготвили ли сте капиталовата програма за тази година? На каква стойност е и какво ще се прави?

– Проекти имаме, готови и със строителни разрешения. Въпрос на анализ кой е приоритетен, за да влезе в бюджета. Имаме за близо 8 млн.лв. проекти в „Централен“. Един от основните проекти е ЦДГ „Каменица“, на която в момента тече проектирането. До месец май ще има одобрен проект и разрешително за строеж, и ще може да започне реално строителството на детското заведение, където ще има шест нови групи с деца. Това ще рече нови 150 места за децата в центъра. Това на практика ще реши проблема с местата в детските градини в „Централен“. Този проект по предварителни изчисления ще струва между 2,5 и 3 млн.лв. Това е по усреднени показатели и цени, обсъждани, докато избирахме проектантски екип. В края на февруари проектът трябва да е готов и да не бъде предоставен. Въпрос на бюджет и средства, за да започне изпълнението. Тази година ще бъде построена и ЦДГ „Чайка“ в „Източен“ и това ще реши проблема с местата в центъра, тъй като много деца, живеещи в „Централен“, но в близост до тази градина, ще посещават нея.

– Кои улици ще бъдат ремонтирани? Имате ли вече план?

– Двата големи булеварда – „Руски“ и „Васил Априлов“ до кръстовището с Пещерско шосе, се надяваме тази година да станат. На „Руски“ се надяваме цялостно да се подмени подложката, защото отдолу под асфалта има паваж, затова при застудяване се отварят големи дупки. Други улици за цялостно преасфалтиране не сме обсъждали. Бул. „Свобода“ засега няма да ремонтираме, защото преди да бъде готов „Васил Априлов“ не е уместно да се прави. По-добре да се изчака с една година, да, има дупки, кърпим ги, но след като се направи „Васил Априлов“, тежките машини вече няма да минават оттам и ще е рентабилно да го преасфалтираме.

- Какъв ще е бюджетът на района за 2016-та?

– Рамката още се обсъжда, тъй като всеки район има различни обекти. Обсъждаме да видим кои обекти трябва да се направят през 2016-та. Някои може да бъдат оставени за 2017-та.

- Продължава ли работата по видеонаблюдението в район „Централен“? Ако да, къде ще бъдат монтирани още видеокамери?

– Видеонаблюдението работи, особено в района на бул. „Христо Ботев“. Разговарях с шефа на Второ РУ, той каза, че с общинска охрана ще се опитат да настроят камерите, за да може обхватът им да бъде по-пълен. Има идеи и да се разшири за в бъдеще, но въпросът е доколко и къде, защото самите живущи в тази зона са разделени в мненията си. Една част искат да има видеонаблюдение в квартала, други – не искат, тъй като смятат, че по този начин им се нарушава личното пространство, правата и свободите. Борим се с този проблем. Според мен е редно навсякъде по обществени паркинги, булеварди и площади да има видеонаблюдение. От гледна точка на превенция е много полезно, а и дисциплинира водачите на МПС, когато има камери на кръстовищата и нарушенията им бъдат снимани. Защото виждаме, че трафикът става все по-натоварен, а някои шофьори не могат да осъзнаят, че са в градска среда и не са на състезание. Ако не е през вечер, поне веднъж седмично виждаме смачкани мантинели, което ще рече, че е имало ПТП през нощта. Ако се засили видеонаблюдението, поне опитът на София показва, че намаляват ПТП-тата и нарушенията, средната скорост пада и ефектът е добър.

- Ще решите ли проблема с подпорната стена на Марица до №154?

– Подали сме информация към голяма община, тъй като цялата зона от „Мария Луиза“ до бул. „Марица“ е в интегрирания план за въздействие и тъй като Община Пловдив стана първия град, който бе одобрен за този интегриран план, там, най-вероятно ще бъде възстановена стената във вида, в който трябва да бъде. Има също и идеи за проекта „Приобщена Марица“. Трябва да се съобразим и с този проект също. Още преди месец и половина сме огледали мястото. Дори имам снимки – аз обичам като видя проблем, да го снимам и да изпратя снимките и докато се върна в кметството, снимките са разпечатани и проверката направена, а това ускорява работата. Подровен е банкета, говорили сме, ще бъде възстановен този участък. Направихме един оглед на железните перила, защото има сектори, където ги няма и щесе опитаме тази година да ги възстановим.

- Бараките на обръщалото на 22 на бул. Копривщица – какво ще правите с тях, тъй като са се превърнали в тоалетна?

– Те трябва да бъдат премахнати. Проблемът е, че собственикът – „Градски транспорт“, трябва да си ги премахне. Доколкото съм запознат обаче дружеството е в несъстоятелност и нито има възможност, нито желание да ги премахне. А аз трябва да изразходвам публичен ресурс, за да ги премахна. Което лично на мен не ми харесва. Те не са и опасни и не е целесъобразно на този етап да пръскам обществени пари, за да ги премахнем. На по-късен етап, ако има ресурс, ще се погрижим. Възможно е това да стане, когато се започне осъществяването на проектите за повдигане на жп линията и за реновиране на стадион „Пловдив“. В момента реално не пречат.

- Какво ще се случи в крайна сметка с Дондуковата градина? По времето на Райна Петрова имаше идея за реконструкция по европроект, впоследствие тази тема беше позабравена. Сега кметът Иван Тотев има идея за изграждане на ботаническа градина в рамките на Дондуковата, която да бъде продължение на Природонаучния музей? Вие като районен кмет какво мислите?

– Дондуковата градина – има някакъв проект за нея, но се обсъжда варианта, който предложи г-н Тотев да се направи ботаническа градина. Това е много добра идея, защото създаването на една такава градина в центъра, ще доведе хора, за да я разгледат. Ако е извън града – кой ще ходи? С реконструкцията на тази градина,  ще се направи отново детски кът, а майките с деца ще бъдат в една хубава среда. Гостите в града като дойдат, първо ще разгледат Ботаническата градина, а после и Природонаучния музей, чието продължение ще е тя. Тази симбиоза ще е много добра за гражданите и посетителите на Пловдив. Тепърва ще се кандидатства с проекти – дали за европейско финансиране или от бюджета на Пловдив, ще стане ясно тепърва. Растителността, която в момента съществува е описана, има фитосанитарни проекти за всяко едно дърво, тъй като различните растителни видове или виреят, или не виреят едно до друго. Това също е проект, който ще се опитаме да реализираме като проектиране, а  като реализация – може би догодина. На този етап има проект, но той е за възстановяването на градинат в този й вид – възстановяване на настилки, градинки… С едно решение на Общинския съвет може да тръгне. Въпросът е дали да изпълним този проект или да направим Ботаническата градина. Лично моето мнение е, че ако имаме Ботаническа градина ще е много по-добре. А и кой друг град има Ботаническа градина в центъра?

- Един от парковете, които все още не са облагородени, е този пред Пощенски клон №4. Там няма и парково осветление, а напоследък липсват и лампи в стълбовете на Пещерско шосе. Ще облагородите този парк?

– Знам, че няма лампи. Ходихме с инж. Тошо Пашов там, огледахме. Проблемът е там, че между дърветата почвата се е слегнала и в тревните площи е хлътнало и криво всичко, а това трябва да се подравни. Но идеята там е, като стигнем до този квартал, да премахнем гаражите, да направим паркоместа, да оправим парка, осветление и ще знаем, че в близките 30 години, няма да има какво да се прави.

– На бул. „Копривщица“ откъм центъра почти няма пешеходни пътеки. Това е опасно за пешеходците.

– Има един или два пешеходни прелези. Там е необходимо да се направят пешеходни пътеки, но на паважните настилки няма смисъл да се полага боя, тъй като след седмица тя я изтрита. А и там паважът предстои да бъде премахнат в бъдеще. Но на този етап сме провели разговори и на местата, където има пасарелки, да се направят зебри с бели павета. Проучваме чрез няколко фирми какви са цените на белите павета, за да направим поръчка и това ще бъде едно решение на проблема.

- Кои ще са новите ви заместници от квотата на коалиционните партньори на ГЕРБ?

– Надявам се предложенията, които ги дадат наистина да бъдат най-доброто, което могат да предложат, защото все пак те идват в район „Централен“. Въпрос на разговори е колко ще бъдат те – или един, или двама. Засега назначаваме от този понеделник /18 януари, б.р./ Веселин Козарев от Съюз за Пловдив. Млад човек, бивш кандидат за кмет на „Централен“ от партията на Дани Каназирева. Той ще отговаря за реда и сигурността. Очакваме предложението и на групата около Здравко Димитров. Смятам, че един огромен жест от страна на г-н Тотев, да предостави две места на коалиционни партньори, все пак това е 50% от ръководния екип.

- Очертават ли се други кадрови промени?

– Самата работа ще покаже дали ще има проблеми или не. Ако върви – няма смисъл да се правят промени. Ако не върви, значи нещо трябва да се промени. Дали ще е човешки фактор или материална база – нещо пречи за нормално протичане на процесите. Аз затова държа много близък контакт с администрацията, за да може информацията да не се пречупва. Непрекъснато влизам по стаите, интересувам се от работата им, за да им създам условия за спокойна работа. Когато те са спокойни, ще работят по-ефективно.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top