ГЕРБ започва преговори с ПП-ДБ за управление до края на мандата на 49-ото НС

На Национално съвещание на партията беше представено коалиционното споразумение, което ГЕРБ предлага на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпартийците си да дадат още един шанс на екипа, който преговаря с ПП-ДБ. В него влизат Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

На Национално съвещание на партията беше представено коалиционното споразумение, което ГЕРБ предлага на ПП-ДБ.

Предлагам да ми гласувате това доверие – да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца…А да видим, а да се пробваме – пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват – брак, или повече – не става така“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че в България има голямо разделение в обществото, а едни пресрочни избори ще го увеличат още повече – евроатлантическите партии поотделно ще бъдат много по-слаби, отколкото заедно. Борисов разкритикува некоалиционните си партньори за смятана на хора на ключови постове без това да се консултира с ГЕРБ. Според него това показва, че ПП-ДБ се готвят за избори, а ПП е узурпирал почти на 100% ключовите постове в държавата докато говорят красиви думи за регулатори и прозрачност.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че за последните 9 месеца ГЕРБ няма усещането за равнопостовеност в правителството и във вземането на решения, както и при носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Затова от ГЕРБ предлагат разписан механизъм за взимане на решения в управлението.

Заместник-председателят на партията Томислав Дончев определи ротацията в този ѝ вид като по-скоро безсмислена. По думите му предложението на ГЕРБ е последен шанс сегашното управление да продължи.