Гергьовден е! Ден на храбростта и празник на Българската армия

Той е смятан за защитник, воин и покровител на овчарите и техния добитък.

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – един от най-почитаните светци у нас. Той е смятан за защитник, воин и покровител на овчарите и техния добитък.

Св. Георги се счита за покровител на войската, тъй като е представен в народните легенди и предания като славен юнак, борил се със змейове и дракони. Затова шести май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Покровител е и на пастирите, стадата и земеделците. Затова и голяма част от народа празнува този празник според древните традиции, останали от техните прадеди.

Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Имен ден празнуват Георги и Гергана, Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната ѝ половина.

Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем.

Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче.

Той се оставя да стои, докато изсъхне, а обичаят се спазва за здраве, берекет и щастие през цялата година.

Снимка: БГНЕС