Гешева на заседание на комитета „160 години общонародно читалищно дело“

Амелия 3

Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева ще вземе участие в Тържествено заседание на Националния комитет „160 години общонародно читалищно дело“, което ще бъде ръководено от Министъра на културата Вежди Рашидов. Събитието ще се състои  в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“.

В дневния ред на откриването, освен встъпителните слова на министъра на културата  са предвидени още изказвания на проф.дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ, Полина Карастоянова – председател на Комисията по култура в  43-тото Народно събрание,  Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Митко Тодоров – изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Амелия Гешева ще присъства в качеството си на член на Общонационалния комитет за честванията, посветени на 160-та годишнина от учредяването на читалищното дело в България.

„Приех  поканата с удоволствие и с убеждението, че читалищното дело в България  е  изключителен културен феномен, не само защото читалищата са първите културни сдружения в Европа, а и защото тяхната възрожденска, патриотична и родолюбива дейност е формирала в голяма степен нашата представа за държавност, национално самочувствие и любов към просветата и културата.“, отбеляза заместник-кметът  по култура и туризъм.

Всичките 23 читалища от град Пловдив вече подготвят програми от събития, посветени на големия юбилей, който ще се чества до края на календарната година.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top