Гешева на заседание на комитета „160 години общонародно читалищно дело“

Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева ще вземе участие в Тържествено заседание на Националния комитет „160 години общонародно читалищно дело“, което ще бъде ръководено от Министъра на културата Вежди Рашидов. Събитието ще се състои  в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“.

В дневния ред на откриването, освен встъпителните слова на министъра на културата  са предвидени още изказвания на проф.дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ, Полина Карастоянова – председател на Комисията по култура в  43-тото Народно събрание,  Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Митко Тодоров – изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Амелия Гешева ще присъства в качеството си на член на Общонационалния комитет за честванията, посветени на 160-та годишнина от учредяването на читалищното дело в България.

„Приех  поканата с удоволствие и с убеждението, че читалищното дело в България  е  изключителен културен феномен, не само защото читалищата са първите културни сдружения в Европа, а и защото тяхната възрожденска, патриотична и родолюбива дейност е формирала в голяма степен нашата представа за държавност, национално самочувствие и любов към просветата и културата.“, отбеляза заместник-кметът  по култура и туризъм.

Всичките 23 читалища от град Пловдив вече подготвят програми от събития, посветени на големия юбилей, който ще се чества до края на календарната година.

Подобни статии

Top