Главният мюфтия дойде за присъдата на имамите в Пловдив

muftia

Главният мюфтия Мустафа Хаджи присъства днес на произнасянето на присъдите на 13-те пазарджишки имами и ходжи от Пловдивския апелативен съд.

Дойдох да подкрепя колегите си. Вярвам в тяхната невинност. Ние заставаме зад нашите колеги, които са тук, всички, които са служители на мюсюлманското вероизповедание. Ахмед Муса не е служител на вероизповеданието, допълни Хаджи.

Това дело е скалъпено от вас и прокуратурата, подхвърли преди произнасянето на присъдата един от подсъдимите.

Апелативният съд, председателстван от съдия Евдокия Кемалова, отмени едногодишната условна присъда на Саид Мутлу и увеличи административното му наказание от 3000 на 4000 лева глоба. Отменена бе и десетмесечната присъда на районния мюфтия за пазарджишка област Абдула Салих.  Потвърдено бе обаче административното му наказание от 3000 лева.

От една на две години бе увеличена присъдата на Ахмед Муса Ахмед. Именно той е проповядвал радикален ислям на мюсюлманската сватба.

Трите изменени присъди могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.

Присъдите на останалите имами – Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа, наложени от Пазарджишкия окръжен съд бяха потвърдени.

Ще обжалваме в Страсбург, категоричен бе Саид Мутлу след произнасяне на решението. Не може да съм нацяло доволен, защото остава една глоба, която пак е присъда. Ние сме абсолютно невинни, категоричен бе Мутлу.

Майката на Муса Живка Стоянова афектирана каза на журналистите, че цитирам:  “ зорлан се правите на ненормални и откачени“. Нейни близки твърдяха, че Муса е жертва, тъй като е ром.

Адвокатът на Ахмед Муса Елвира Панкова обяви, че първоначално ще се запознае с мотивите на съда и тогава ще реши дали да обжалва пред ВКС. Тя обаче беше категорична, че останалите й подзащитни ще жалят наказанието пред Страсбург.

Доволни сме от наказанието на Муса, заяви прокурорът от апелативна прокуратура Виктор Янков. Що се отнася за другите отменени присъди, той посочи, че Мутлу и Салих са освободени от наказателна отговорност и имат само административно наказание. Ще се запознаем с мотивите и ще преценим дали да протестираме, посочи Янков, който днес заместваше колегата си Божидарка Попова.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top