Главният прокурор: Държавата не е достатъчно ефективна

Сотир Цацаров

Когато държавата не е достатъчно ефективна, хората тръгват към форми на правна самопомощ и самозащита. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Според него гражданските формирования, които действат срещу бежанците на границата или срещу крадците в малките села очевидно са породени от това, че държавата не е достатъчно силна да се противопостави на такива ситуации.

„Държавата не е достатъчно ефективна в много случаи, в които тя трябва да извърши функциите си на държава. Това касае не само ситуацията на границата, това касае ситуацията в малки села, случаите на масови кражби – това, за което ние казваме: „Ами то това е битова престъпност, без него не може, то съществува.“ Само че, на моменти е приело такива размери, че хората така или иначе тръгват  към някакви форми на правна самопомощ или на някаква собствена самозащита“, поясни главният прокурор.

По думите му втората причина за пораждането на подобни формирования са ултранационалистически настроения, които могат да се видят периодично и под други форми. Цацаров обаче бе категоричен: „Никой не може да изземва функциите на държавата. Никой не може да си мисли, че може да връзва хора, да ги задържа. Никой не може да си мисли, че може да си играе на полицай! Просто е невъзможно и ще бъде преследван. Такъв е законът и ние сме длъжни да го спазим!“, отсече той.

Според него има резон в това да се забранява носенето на бурки от общинските съвети. Обвинител №1 припомни, че в Пазарджик причините за носенето на такова облекло са били чисто финансови, тъй като още в самото начало разследването е установило, че ежемесечно се заплаща, за ад се носи такова облекло. Това обаче не е традиционният ислям, тъй като тук действат икономически стимули, посочи Цацаров. По думите му подобно облекло има резон в молитвените домове, но извън тях всеки трябва да може да бъде идентифициран така, както с личната си карта – с открито лице. „Това е достатъчен повод да има подобни забрани“, подчерта главният прокурор.

Същото се отнася и за финансирането на този молитвен дом в Пазарджик, допълни Цацаров. „В закона на изповеданията пише, че молитвените домове на всички изповедания трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. В случая могат да се зададат въпросите доколко въобще този храм е законен”, каза Сотир Цацаров. „И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос”, каза още главният прокурор.

Цацаров каза още, че до края на другата седмица ще е ясно решението на прокуратурата по делото срещу граничния полицай, от чието оръжие беше прострелян емигрант.

Снимка: clubz.bg

 

Подобни статии

Top