Глад и жажда в Мизия

Глад и жажда в Мизия след потопа

Снимка: Булфото

Ужасът в Мизия продължава. Стотици къщи са под вода, а хората не спират да плачат за домовете си. В същото време има реална опасност оцелелите да останат гладни, пише в днешния си брой вестник „Стандарт“.

„Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода“. Това предупреди вчера Ясен Сливенски от БЧК, който работи в потопения град. От ранни зори в понеделник опашки от гладни хора се извиха пред пунктовете за раздаване на помощи. Само в рамките на няколко часа минаха 300 души.

Спасителят от БЧК призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки. „Хранителните продукти трябва да са готови за консумация, да са трайни продукти, защото времето е много топло. Има нужда и от памперси за бебета“, обясни той.

От АЕЦ „Козлодуй“ вече заявиха готовност да настанят хора в работническото си общежитие. Изпратиха и тонове питейна вода. Вчера цял ден спасителни екипи на пожарната, полицията, „Гражданска защита“, военните прекарваха с лодки хора до наводнените им домове. Те вземаха дрехи за децата, лекарства и се връщаха отново в базовите лагери, които са в квартал „Лазар Драганов“ и в детската градина в центъра на Мизия.

Върналите се направо плачеха от това, което са видели. Унищожени са помещенията им, мебелите, покъщнината, всички кокошки са издавени. Жена сподели, че двете и котки се качили на покрива и така оцелели. Мъж се похвали, че кучето му се покатерило на покрива на гаража и също е оцеляло. Той помоли един от екипите с лодки да се приближат до него, за да му хвърли храна. Спасители уловиха и оцеляло прасе, а мъж веднага си го позна, каза, че е негово и си го прибра.

Междувременно нивото река Скът бавно започна да спада. Вчера то се е понижило със 70 см. Но водният стълб от 1,70 м остава. Според кмета Виолин Крушовенски вълната е била с височина от 2,7 метра. Такава не е имало от 100 години. Вчера стана ясно, че засега втора жертва на потопа не е открита. За щастие не се е потвърди слухът, че е открит труп на 80-годишна жена.

 

Източник: dnes.bg

 

Подобни статии

Top