Гласуваме на втори тур за кмет на община и районни кметове

Днес е вторият тур на изборите за местна власт. С две бюлетини гласуваме в Пловдив – за кмет на община и кмет на район. Това улеснява доста организацията на изборния процес и работата на секционните комисии, коментира за DCNEWS секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева. От общината са направили анализ на проблемите, възникнали по време на първия тур и са ги отстранили, допълни Топчиева.

Изборният ден започва точно в 6.00 ч., когато ще отворят всички секции в Община Пловдив и ще завърши в 19.00 часа.

От общината не очакват сериони промени в съставите на секционните комисии, посочи Ангелина Топчиева. За да не се случва това, общинското ръководство е взело решение изплащането на възнагражденията за работата по време на изборите на членовете на комисии да става след втория тур. Промени ще има при извозването на материалите след края на изборния ден.

Транспортът на секционните комисии ще бъде организиран така, че когато има готова секционна комисия вечерта, след приключване на броенето, тази комисия ще бъде откарвана в Международния панаир, за да предаде материалите. Така комисиите няма да се изчакват, обясни Топчиева.

След първия тур всички неработещи копирни машини са заменени или поправени. Очаква се тази вечер копирането на протоколите да стане по-бързо, тъй като те са само два. Осигурени са достатъчно урни, като навсякъде е предвидена резервна, ако първата се напълни, както и необходимите паравани за гласуване.

Ние сме осигурили за всички помещения по два паравана. На много места обаче председателите на секционните комисии бяха решили да не използват и двата паравана. След образуването на опашки обаче навсякъде бяха влезли в употреба. И сега, на този тур двата паравана са налични, желателно е да се използват, допълни Топчиева.

51 младежи са навършили 18 години през седмицата между двата тура. Всички те ще могат да гласуват с личните си карти, издадени от МВР-Пловдив при навършване на 16-тата им година. С тях навършилите пълнолетие от предишния вот досега стават 3046, уточни секретарят на община Пловдив. Тя съобщи, че избирателните списъци са актуализирани с имената на новите гласоподаватели.

За да няма струпвания и опашки в края на изборния ден, от общината апелират към хората да не чакат последния момент, а да гласуват в по-ранните часове на деня.

 

Подобни статии

Top