Гласуването вече е задължително!

Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текст от промените в Изборния кодекс  109 бяха „за“, 74 „против“, 10 се въздържаха.

Парламентът въведе и електронното гласуване. Народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите.

 

Дебатите продължиха близо 2 часа и половина. В тях депутатите цитираха Алеко Константинов и Паисий Хилендарски. БСП, ДПС и Реформаторския блок се обявиха против задължителното гласуване.

Парламентът въведе и наказания за негласуващите. Те ще бъдат глобявани 50 лв. от ЦИК. Друга санкция ще е отнемане на социални помощи, което ще става с решение на кмета. Въвеждането на задължителния вот ще обезсмисли купуването на гласове, корпоративния вот и всички манипулации по време на избори, мотивираха предложението си „Атака“.

На първо четене депутатите въведоха и машинното гласуване. То трябва да влезе в сила от 2018 година, а на изборите за президент тази година – да се гласува машинно в 5000 секции по предложение на АБВ.

Парламентът прие да се въведе и електронно гласуване след две години. Депутатите решиха и вотът да се брои машиннно по предложение на РБ.

Някои от приетите предложения се самоизключват и заради това вероятно част от тях ще бъдат отменени при второто гласуване.

Депутатите приеха да се въведе активната регистрация. Идеята е на всеки десет години тези, които ще гласуват, да го заявят пред институциите. Така, според вносителите, ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души.

Източник: dnes.bg

 

Подобни статии

Top