Гласуват бюджетната прогноза и помощ от 5000 лв. за родителите на тризнаци

sesia

Еднократна помощ в размер на 5 000 лева и осигуряване на социален асистент за подпомагане на родителите на тризнаци предвижда предложението на кмета Иван Тотев, което ще бъде гласувано на днешната сесия.  Асистентът, който ще бъде осигурен на семействата безплатно, ще помага в отглеждането на децата до 2-годишна възраст – времето, в което те вече ще могат да посещават детска ясла.

На сесията днес се очаква скандал около третата точка в дневния ред – бюджетната прогноза до 2018-та година. Срещу нея се очаква да гласуват съветниците от БСП, съобщи председателят на групата Николай Радев. Мотивите са свързани със заложените огромни дългове, които в края на периода са близо 20 милиона лева повече. Според социалистите данъците на пловдивчани в момента са най-високи в сравнение с подобни на Пловдив общини. Няма гаранция, че ще се запазят същите ставки, въпреки уверенията на управляващите, твърдят от БСП.

По официални данни в началото на тази година общината има дългове за 35 млн.лв. Те са предимно от 50-милионния заем на Иван Чомаков. В края на 2015-та задълженията ще нараснат до 47 млн.лв., тъй като тогава на общината ще бъде преведен първият транш от 30-милионния заем за ремонт на 4 булеварда в размер на 11 млн.лв.

Изборът на нов шеф на Белодробна болница в Пловдив ще се възобнови на днешната сесия. Предложението на местната управа е на мястото на бившия началник д-р Веселин Давчев да бъде назначен д-р Генади Странджев. Припомняме, че на миналата сесия на ОбС точката не успя да събере достатъчно гласове, тъй като вота си дадоха 23-ма съветници, а за приемането са нужни поне 26 гласа.

На заседанието ще бъде обявен конкурс за управител на Комплексния онкологичен център. Тригодишният договор за управление на досегашния управител д-р Калин Калинов изтича, но той ще заема поста, докато бъде избран нов.

Съветниците ще освободят досегашния управител на ДКЦ 4 д-р Иван Начев от поста му по взаимно съгласие и ще обявят конкурс за нов ръководител на центъра. Постът временно ще се заема от д-р Елена Бояджиева.

На сесията ще бъде гласувано и споразумение между културните институции в Пловдив във връзка с проекта за дигитализиране на културно-историческото наследство на града под тепетата. Общата стойност на проекта е 740 000 евро, като целта е да се дигитализират близо 50 000 обекта.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top