Гласуват предложението за нов дом на Пловдивската опера

Предложението за построяване на самостоятелна сграда на Пловдивската опера, внесено от гражданска инициатива „Дом за Пловдивската опера“, ще бъде подложено на гласуване на днешната сесия.

В момента Операта изнася спектаклите си в Дома на културата „Борис Христов“, чиято сцена не е подходяща за подобен тип представления.

Подписката в подкрепа на създаването на самостоятелно здание на Операта започна в началото на месец април. Инициативата, която подеха видни общественици от Пловдив, продължи два месеца, след което на 30 май бе проведено и обществено обсъждане.

По време на дискусията пловдивчани предложиха 8 различни места за бъдещата самостоятелна сграда на Операта – четири в зоната около река Марица, две в центъра и други две в район „Тракия“.

Ако Пловдивската опера се сдобие с нова самостоятелна сграда, това ще е първото здание за култура в Пловдив, построено от 30 години насам. Сградата трябва да разполага със зала с поне 1000 места, с възможност за преграждане и редуциране на капацитета до 500-700, да има работилници, гримьорни, гардероб, ресторант, технически помещения, детски оперен театър, репетиционни, административни и помощни помещения. Всичко това би могло да се реализира в разгъната застроена площ около 13 000 квадратни метра.

Ако съветниците одобрят предложението днес, на кмета на Пловдив ще бъде възложено да определи терен и да организира архитектурен конкурс за проекта.

Подобни статии

Top