Гласуват таксите за синята зона в Асеновград

Таксите за престой в бъдещата синя зона на Асеновград ще гласуват на днешната си редовна сесия общинските съветници. 1 лв. ще плащат водачите на леки автомобили за час престой, ако паркират на определени от общината централни улици. Левче ще е и таксата за ползване на общински паркинг.  2 лева ще трябва да плащат за паркинг водачите на микробуси и лекотоварни превозни средства, а за автобусите сумата ще бъде 3 лева.

Общинската администрация предлага абонаментът за синята зона да бъде 60 лева за месец и 600 – за година. За домуващите таксата месечно ще бъде 5 лева, а годишно – 50.

5 лева се предвижда да плащат шофьорите за 24-часово паркиране. За същото време тарифата за микробусите ще бъде 10 лева, а за рейсовете – 15.

Предвидени са и месечни такси. За леките коли абонаментът ще бъде 40 лева, за лекотоварните – 70, а за автобуси – 90 лв.

Наполовина по-ниски са цените за ползването на паркинга на общинския пазар. Там за час водачите ще трябва да приготвят 50 ст., за 24 часа – 2 лв., а за месец – 25 лв.

Новите тарифи се въвеждат заради приетата от местния парламент на 29 октомври Наредба за организация и контрол при паркиране и престой. Основните моменти, залегнали в Наредбата, приета на сесията на 29 октомври вижте тук.

На сесията ще бъде гласувано също и предложение за определяне на зони за въздействие по проект „Разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Асеновград“.

Подобни статии

Top