Гласуваха 30 млн. лв. заем, започват ремонти на булеварди - DC news

Гласуваха 30 млн. лв. заем, започват ремонти на булеварди

за Пловдив

Близо едночасови дебати белязаха предложението за одобряване на споразумение за 30 млн. лв. заем между община Пловдив и Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С 29 гласа съветниците, предимно от ГЕРБ и коалиция, подкрепиха заема. Против бяха 15, а двама се въздържаха.  Слави Георгиев от коалиция „Патриотичен фронт“ изказа становище, че общата финансова задлъжнялост води до натоварване, което администрацията не може да си позволи.

Руси Панчев от партия „Атака“ заяви, че няма да подкрепи заема, защото преасфалтирането на три булеварда, които всъщност са „Коматевско шосе“, „Шести септември“ и „Васил Априлов“ няма да решат проблемите с натовареното движение.

Владимир Кисьов от „Обединение за Пловдив“ призова да не се прави политика на парче. Според него с тегленето на заема общината няма да фалира, но и няма да има напредък в развитието. Бизнесменът предложи да се изчака отварянето на европрограмите и с такива средства да бъдат ремонтирани инфраструктуните обекти.

Предложението му обаче беше отхвърлено от мнозинството. Дани Каназирева обяви, че тегленето на нов кредит ще доведе до изравняване на приходите и разходите на община Пловдив. Тодор Кръстев от БСП поиска изказване от трибуната на финансиста на общината Наталия Делчева, защото към нея имало много въпроси, но получи отказ.

Точно в момента на разгорещяване на дебатите, Ясен Михайлов предложи те да бъдат прекратени, а съветниците го подкрепиха. След дебатите кметът Иван Тотев каза, че договорът е важен за Пловдив, но вместо реален дебат се е получил политически. В края на месеца предстои подписването на договора, процедурите около него се очаква да започнат около декември, а ремонтът на първият обект с тези средства – „Коматевско шосе“, ще започне в началото на април.

Подобни статии

Top