Глобиха три партии в Пловдив за агитация

pari

Три политически формации са санкционирани за агитация преди официалното начало на предизборната кампания в Пловдив. Това съобщи Владо Илиев, ръководител на Общинския инспекторат в града, цитиран от Фокус.

„Наказанията са наложени по чл. 185 от Изборния кодекс. Глобата е в размер между 1500 и 3000 лева”, допълни Илиев.

Той допълни, че през месеците август и септември тези три политически формации са поставяли билбордове из Пловдив.

„Има си наредба на общината къде е възможно да се разлепят агитационни материали. Всяко отклонение се счита за нарушение”, коментира ръководителят на Общинския инспекторат в Пловдив. В тази връзка той призова всички фирми, наети от политическите партии, да не лепят на места, които не са позволени.

„Политическите партии трябва да контролират процеса на разлепяне от фирмите и да обяснят на лицата, които са наели, тъй като глобата и санкцията е за партията, чиито агитационни материали не са на правилното място”, обясни Владо Илиев.

Той добави, че най-често нарушенията са за лепене на места, които не са регламентирани, като автобусни спирки и стълбове.

„Те са забранени. Въобще не е добре за имиджа на тази партия, която разлепя на подобни места”, коментира ръководителят на Общинския инспекторат в града.

По думите му са постъпвали и жалби, че една партия лепи върху плакатите на друга партия, че се късат плакати, както и че има обидни надписи. Санкциите са разделени за физически и юридически лица, като за физически лица глобата е до 500 лева, а за юридическите – вече до 5000 лева.

„Трябва политическите партии да носят своята отговорност. Нека да покажем наистина, че Пловдив заслужава да бъде европейска столица на културата с една културна европейска предизборна кампания”, призова Владо Илиев.

Той добави, че след като премине предизборната кампания, екипи на Общинския инспекторат ще минават, ще гледат къде има останали агитационни материали и ще предупреждават съответната партия, за бъдат своевременно премахнати.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top