Глоби от 100 до 500 лв. за хранене на бездомни кучета и котки

Глоби за хранене на улични котки и кучета

23 акта и 29 предписания за установяване на административно нарушение – хранене на безстопанствени кучета и котки, са издадени през последните 12 месеца в Пловдив. Това съобщи директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“  Иван Шилев. 37 са получените за същия период сигнали от граждани за нарушение на местната наредба.

Проблемът с бездомните котки в Пловдив е много по-голям от този с безстопанствените кучета. При извършеното миналата година преброяване заедно с фондация „Четири лапи“, кучетата се оказват само 324, докато броят на котките надвишава 10 200. В резултат на тези данни от тази година е предприета по-интензивна обработка на безстопанствените котки от ОП Зооветеринарен комплекс.

В лабораторията на общинското предприятие се извършва кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и връщане обратно от мястото от където са взети. По подобен начин се извършва и третирането на безстопанствените кучета, обясни директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Стефан Шилев.

Въпреки че пловдивчани спазват местното законодателство все още съществуеат фрапиращи случаи на отглеждане и хранене на много на брой котки, призна Стефан Шилев. Той посочи,че на територията на Община Пловдив има 100 зоодоброволци ,които имат право да хранят бездомните котки, но на определени за това места .

Също така те трябва да поддържат чистота и да помагат на ОП Зооветеринарен комплекс при  залавянето на котките за обработка. Според него в последно време някои от тях нарушават разпоредбите.

Глобите за гражданите, които хранят безстопанствени животни са от 100 до 200 лева при първо нарушение и от 250 до 500 лева при второ.

 

 

Подобни статии

Top