Глобяват жители на блок в „Тракия“, разрушили носещата конструкция

87_big

Блок 290 в пловдивския район „Тракия“ е опасен и при евентуално земетресение може да се срути. За това съобщиха в редакцията на DCNEWS наши читатели. Кметът на района Костадин Димитров потвърди, че многофамилната сграда, която се намира до бившия Ягодовски прелез, има конструктивни изменения, тъй като в много от апартаментите са премахнати носещи стени. Това може да доведе до много тежки последици, разтревожени са от кметството в „Тракия“.

В 8 от апартаментите има съборени вътрешни стени. „Хората са искали да подобрят интериора на жилищата си, но се е стигнало до нарушаване на носещата конструкция на блока“, коментира главният инженер на района Пламен Лефтеров. Според него в момента е намалена носещата способност на сградата и при земетресение може да се получат много повече повреди, отколкото в нормален блок.

От районната администрация са направили предписание до жителите на злополучния блок да възстановят съборените стени. За целта хората трябва да наемат конструктори, които да обследват сградата. „Ако те не направят това в срок до една седмица, ние ще ангажираме конструктор и това ще бъде водещ специалист, услугите на който със сигурност са по-скъпи“, коментира инж. Лефтеров. Той посочи, че обследването ще бъде платено от района, а след това ще се възстанови от живущите в блока. Освен това те ще бъдат глобени за премахнатите носещи стени, като всяко семейство ще понесе различна глоба в зависимост от тежестта на нарушението. Максималният размер на финансовата санкция достига 20 хиляди лева, уточниха от района.

Кметството на „Тракия“ е предприело мерки, по един или друг начин носещата конструкция на блока трябва да се възстанови в първоначалния й вид, за да не е опасна, коментира и кметът Костадин Димитров.

Това не е първият случай на нарушена носеща конструкция на блок в „Тракия“, уточни Димитров. По думите му преди няколко години подобна ситуация е имало и в блок 21, в началото на жилищния комплекс.

22 хиляди са апартаментите в район „Тракия“, уточниха от администрацията.

Снимка: wikimapia.org

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top