Глупав ли е българинът или иска преференции - DC news

Глупав ли е българинът или иска преференции

Коментар

Добър ден, електорални единици. Как сте? Изборите минаха, анализите продължават. Ехотото на вота ще отеква повече от месец или поне докато се състави кабинет. Хората се объркаха вече от всички онези споменати от медиите проценти, числа и имена.

Един факт обаче прави голямо впечатление – 34 процента от българите са гласували преференциално, което погледнато отвсякъде си е феномен. Като прословутото явление 15/15 на евроизборите, когато безизвестният Момчил Неков измести не кой да е, а Сергей Станишев от първото място. Тогава голяма част от хората мислеха, че електоратът на БСП е толкова неграмотен, толкова глупав, че е отишъл и механично задраскал. Предвид възрастта на твърдите червени гласоподаватели уместен е въпросът „Знаят ли тези хора какво правят на изборите?”.

Най-лесно е да се обясни, че електоратът е глупав. Затова е зачерквал номер 15 и на двете места – и за партия, и за преференциален вот. Бездарните клипове за политическа реклама са доказателство, че в последните кампании се драска по повърхността. Тогава изводът немислимо е: глупави послания – глупави хора. Евроизборите минаха и заминаха, а всяко чудо за три дни, както се казва в поговорката.  Да, ама не. Някой очакваше ли, че сега битката на преференциите се оказва по-жестока от партийната надпревара и ще държи щабовете до последно в напрежение. Реално обаче кампанията, която трябва да обяснява на избирателите новите моменти в изборите, я нямаше.

Тя не е на равнището, на което следва да бъде. Има промени, които трябва да бъдат обяснени, а се казва, че много избиратели не знаеха за съществуването на преференция. Да ги виним ли, че първо мислят за изхранването си, а после за изборите. Или да ги оправдаем. Първият път беше предимно при реформаторите, сега явлението е навсякъде –  при ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и дори България без цензура. В Пловдив учителка по биология измести дясната ръка на Бареков, но той предпочете да се застрахова. Което пак му изиграва лоша шега, защото ако беше мъж трябваше да я пусне в парламента. Но за Бареков друг път…

Подобни статии

Top