Глухоняма жена спи навън, синът й я изгонил

Пловдивчанин изгонил глухонямата си майка от дома й и системно изпивал инвалидната й пенсия, съобщи Рада Еленкова от фондация „Джендър алтернативи“.

Жената, която била със 100% глухота, загубила съпруга си наскоро. След смъртта на баща си, синът започнал да я тероризира. По данни на съседи той системно се напивал и изхвърлял майка си от къщи. В резултат тя живеела около блока. Съседите извикали полиция, която издала предупредителен протокол срещу сина. Въпреки това той отново не пуснал майка си вкъщи.

Впоследствие съседите се свързали с правозащитната фондация и жената посетила офиса им. За да общуват с нея юристите и психолозите повикали преводач от Асоциацията на слепоглухите в Пловдив. За случая става известно през май тази година, а в момента синът е изведен от апартамента  и жената се е върнала в него. Случаят вече е внесен в съда за разглеждане.

От фондацията разкриха, че при тях има доста случаи, при които насилниците са хора, които гледат свои близки с увреждания. Те трудно се справят и това провокира агресията, коментираха от неправителствената организация.

Само 89 наказателни производства за неизпълнение на вече издадени заповеди за защита от съда са образувани в Пловдив от 2009-а до 2015-а година, съобщи адвокат Жанета Борисова от фондация „Джендър алтернативи“. В същото време в Пловдив всяка година се образуват близо 300 дела за домашно насилие, като в това отношение той е на първо място в страната. От организацията подчертаха, че неизпълнението на съдебните ограничителни заповеди е престъпление по Наказателния кодекс, но самото домашно насилие не е криминализирано, а делата в съда за него са по Гражданския процесуален кодекс.

От всички наказателни производства, образувани за 6 години, 46 са завършили с глоби до 1000 лв., 18 – с шестмесечни пробации и 25 – с лишаване от свобода до 1 година. В 80% от случаите пък деца също са свидетели на домашно насилие. Това води до случаи, при които впоследствие тези деца също стават насилници.

От януари до юни тази година фондацията е посетена от 112 души, като 86 на сто от тях са жени. Неправителствената организация е извършвала услуги в тяхна защита – юридически консултации и психологическа подкрепа като част от проект „Услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители“. Еленкова съобщи, че три пъти седмично в офиса на организацията има безплатни юридически консултации, а в два от дните – психо-социални.

Подобни статии

Top