Годината на Асеновград: Свлачища, арести и благотворителност

В началото на всяка година идва време за равносметка – какво е свършено и какво се е случило през 12-те месеца на отминалата, както и време за нови надежди и очаквания.

И ако по-често ние, журналистите, пишем за лошите неща, тъй като продават изданията ни и водят до повече кликове в интернет, то хората помнят хубавите. И се надяват през следващата година да има повече добрина.

Ако трябва да теглим чертата за това как е преминала годината в Асеновград, то тя може да бъде определена с три думи, при това хубави – благородство, благотворителност и добрина. Защото няма друг град в България, в който всички хора, заедно, се обединиха зад благородната кауза – да спасят живота на една жена. Учителката по английски език от ПГ „Иван Асен II“ Любомила Ангелова – Люси. И това не е единственият такъв случай в Асеновград. Помним благотворителните акции за малкия Мишо Кашидов и за Николай Иванов – Ники, които продължават и сега.

Но Люси обедини всички – от малки до големи. Началото поставиха нейните ученици – от 9 и 10 б клас. Децата, които направиха всичко възможно – даваха стотинките си за закуска, направиха десетки благотворителни базари, организираха концерти, запалиха съучениците си и цялата област, родителите си, приятелите им…, за да помогнат на тяхната учителка. И почти успяха да съберат огромната сума от над 280 хиляди лева. Остават още 55 хиляди, но е повече от сигурно, че и те ще бъдат намерени.

На Люси вече са присадени костномозъчни клетки и се очаква те да започнат да действат. Но подкрепата и любовта на съгражданите ѝ я топлят в празничните дни.

Разбира се, не само това събитие беляза изминалата година в Асеновград. 2015-та започна с протести срещу БДЖ заради идеята да бъде намален броят на влаковете между Асеновград и Пловдив. Асеновградчани се обединиха и събраха подписка, която бе внесена до ръководството на железопътната компания.

В началото на март  градът бе разбунен от поредния проблем с храната на деца. 12-те възпитаници Центъра за настаняване от семеен тип бяха настанени в Инфекциозна клиника на Университетска болница с хранително натравяне. Оказа се, че в какаовия им крем са открити стафилококови бактерии, които причинили натравянето.

През март започнаха и природни бедствия в района. След падналите дъждове и мартенските снегове, преовлажнената земя на родопските планински скатове поддаде и започнаха свлачищата. На практика цялата година след това бе белязана от активизирането на свлачища и сипеи. Освен свлачището до Нареченски бани и Юговското ханче, където се наложи да бъде взривявана скална маса, поддаде и скатът по пътя за Асеновата крепост и Лясково и отцепи от света три села – Лясково, Яврово и Добралък. В продължение на няколко дни заради същото свлачище бе затворен и пътят към Смолян, а геолози от БАН отсякоха, че причината е в голямото количество влага. И въпреки неколкократното укрепване на пътя за Лясково, се наложи да бъде изградена сериозна подпорна стена, която да укрепи участъка.

С това обаче земята около Асеновград не спря да се свлича. През март се свлече голямо количество скална маса по пътя Кричим – Девин, а в края на октомври няколко къщи увиснаха над пропаст, след срутване на голямо количество земна маса при изграждане на подпорна стена. Продължава да поддава и пътят към Горни Воден, който миналата година се свлече към града, но впоследствие бе укрепен. Фирмата-изпълнител ще трябва да го укрепи отново за своя сметка, обясниха от общината.

През април в асеновградската болница почина новороденото на 28-годишна родилка от село Богданица, а тя обвини лекарите от здравното заведение в нехайство и лекарска грешка. Според ръководството на болницата обаче лекарска грешка няма, а инфекция при плода, който се роди 8 дни след термина на жената, не е установена. Според медиците нороденото е починало от задушаване.

Април бе белязан и от скандал в СДС. Общинският съветник от синята партия и неит бивш лидер Атанас Ников напусна групата си в местния парламент, а впоследствие и СДС.  Той се мотивира с това, че в Асеновград синята партия се е превърнала в присъдружна организация на БСП.

През май игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон поиска собствеността върху земята на пътя към обителта. Земята, на която се намира отсечката е със спорна собственост, но върху нея се намират десетки търговски павилиони, чието място според игумена, не е там. Манастирът претендира също за собствеността бившия ученически лагер и културно-историческия комплекс „Асенова крепост“. Отец Симон писа на премиера Бойко Борисов и дори присъства на едно от заседанията на Министерски съвет. Впоследствие обаче министър-председателят изпрати писмо до община Асеновград, в което посочи, че претенциите на манастира към Асенова крепост са недопустими и че тя е обявена за национален паметник на културата и като такава е публична държавна собственост. Крепостта е безвъзмездно предоставена за стопанисване от община Асеновград и по проект „Асеновград – Свещена порта на Родопите“. В писмото от канцеларията на премиера се казваше още, че единствено по съдебен ред може да се реши дългогодишният спор между община Асеновград и Бачковския манастир.

Отново през май природозащитници и в Асеновград, и в Пловдив, скочиха срещу мъж, изхвърлил кучето си през терасата на апартамента си в центъра на града. Животното загина, а месец след това 37-годишния Никола Д. бе осъден на една година пробация.

В края на юни асеновградчанка бе ударена от камък по главата при взрив в кариерата край манастира „Св. Петка Мулдавска“. 43-годишната Валя бе поставена в изкуствена кома в Университетска болница Пловдив, за да може да се възстанови. Проблемът с кариерата стои от години, а игуменката на Мулдавския манастир майка Юлита неколкократно го е поставяла пред местния парламент. И днес обаче кариерата работи, а пътят към манастира, който донякъде е асфалтиран, вече изглежда така, сякаш е преживял земетресение – пропукан и на места дори разцепен. По-нагоре пътят прилича на срутище или на корито на пресъхнала река. Затова в края на годината майка Юлита поиска за пореден път от общината  съдействие за асфалтирането на планинската отсечка. А най-важната причина за това е, че от следващата пролет трябва да започне възстановяването на изгорялата преди няколко години част от обителта, за която вече са отпуснати средства.

На два пъти в Асеновградско горяха автобуси – веднъж през юни, когато изгоря рейс в Тополово и пътниците едва бяха спасени и втори път в Асеновград в края на август. Вторият рейс бе собственост на градския превозвач Комексмаш, а общината обяви, че започва независима проверка на инцидента. И отново пусна обществена поръчка за експлоатиране на част от градските автобусни линии.

През юли болницата в Асеновград остана без пари и ограничи приема на пациенти. Десетина дни преди края на месеца се оказа, че лимитите от касата са изчерпани.

През септември арестуваха началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов. Арестите бяха извършени под ръководството на служители от отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР. Двамата полицейски началници са разследвани за корупция. След като престояха няколко дни в ареста, двамата висши полицаи бяха пуснати под гаранция.

Същия месец общината обяви, че започва да санира първия блок в Асеновград. На практика обаче строителните дейности така и не започнаха до края на годината, тъй като все още се очаква строително разрешително от общинската администрация.

А иначе –  Асеновград се сдоби с първите шарени стълби в страната. Идеята дошла от служители на общината, които пък я заимствали от чужди сайтове.

Сред най-големите политически събития в общината бяха местните избори. И въпреки явилите се 10 кандидати, асеновградчани отново заложиха на досегашния си кмет д-р Емил Караиванов и му дадоха картбланш да ги управлява през следващите 4 години.

Така започнаха проектите. За нов градски площад, за обновяване на централната градска зона, за новия бюджет и т.н. А днес сме на прага на следващата – 2016-та година. Която идва с нови надежди и проекти.

Подобни статии

Top