Големи германски компании с инвеститорски интерес към Пловдив

Сериозен ръст на издадените разрешения за строеж в Пловдив се наблюдава през последните две години. В процентно отношение през 2015-та и в началото на тази година по издадените разрешения за нежилищни имоти държим първенство в страната с 12-13%,  съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му това показвало засилен инвестиционен климат.

Градът под тепетата бил в Топ 3 за последните тримесечия в тази област, което показва стабилен ръст на строителството в Пловдив. Това се виждало и по бюджета – в графата за приходите от сделки. За миналата година имало 12 на сто преизпълнение на плана от данък придобивания.

Тотев разказа, че при посещението му в Германия, заедно с министъра на икономиката Божидар Лукарски, е договорено през април посещение на представителите на голяма германска компания за производство на автомобилни ключалки. Те ще огледат възможностите за инвестиции в индустриалните зони „Божурище“ и „Тракия“. Градоначалникът е водил разговори и с друга немска филма, която автомобилостроенето и има засилен интерес за инвестиции в България. Кметът е разговарял и с друга немска фирма, която търси възможност за разширяване на базата си в Пловдив, за да обслужва Югоизточна Европа.

През ноември ще има посещение на делегация немски фирми от Северен Рейн-Вестфалия, ръководена от тяхната промишлена палата. В състава й ще влизат само компании, които са заявили намерение да инвестират в България и Югоизточна Европа. Пловдив ще бъде един от градовете, които са включени в програмата на делегацията, допълни кметът.

Подобни статии

Top