Голи пожарникари тренират в Пловдив за Световно (СНИМКИ И ВИДЕО)

Яки мъже тренират на помощното игрище на стадион „Пловдив“. Гледката би била радост за окото на всяка дама, която цени мъжката хубост, а още повече би привлякла ценителките, ако знаеха, че в града под тепетата тренира националният ни отбор по пожароприложен спорт.

15 огнеборци от цялата страна, сред които и четирима пловдивчани, са на тренировъчен лагер-сбор в Пловдив от 1 август до края на тази седмица. В събота те заминават за ХІІ Световното първенство по пожароприложен спорт, което ще се проведе 15 до 20 август в чешкия град Острава.

10 са основните състезатели в отбора, а групата, която ще замине за Чехия, наброява общо 15 души. Сред тях са състезатели от София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, като има и един доброволец – ученикът от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника Стоян Узунов.

„Той започна от детските противопожарни отряди и наистина това, което за дена година е постигнал е впечатляващо. Надявам се в бъдещите години той да достигне световно ниво, както руснаците, украинците и чехите“, подчерта треньорът на националния ни отбор по пожароприложен спорт Велин Бошнаков.

Пловдивските състезатели води ветеранът Любомир Любенов, който има дългогодишен стаж в националния отбор и е рекордьор в дисциплината 100-метрова пътека. От Пловдив са още Михаил Костов, Пламен Писков и Ангел Грозданов. Четиримата се вписват много добре в отбора.

За първи път тази година на Световното ще има дамски отбор от България. Дамите ще се състезават при девойките до 21-годишна възраст. Отборът се състои от 10 състезателки – от факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София и момичета от Варна.

Мъжете ще се състезават в четири дисциплини – две индивидуални упражнения – изкачване на учебната кула и 100-метрова пътека. В тези дисциплини участват осем състезатели, като се взема индивидуално време.  Атрактивна и много атлетична дисциплина е пожарната щафета. В нея се бягат четири по 100 метра с препятствия – учебна къщичка, двуметрова стена, прави се шлангова линия, като се преминава през греда и се гаси пожар.

Последната и най-пожарникарска дисциплина е бойно разгръщане от мотопомпа, поясни Бошнаков. Изпълняват я седем състезатели като се прави успоредно със смукателната линия и гасителна и две мишени трябва да се напънят с по 10 литра вода. „Състезанието наистина е много атрактивно, защото участват много голям екип от състезатели. За нас това е много важно и за професията, защото работата ни е екипна“, допълни треньорът.

При жените дисциплините са подобни на тези при мъжете с малки изключения като начин на изпълнение.

На Състезанието се очакват представители на 10-12 държави, най-вече от Европа. Сред тях са Русия, Чехия, Украйна, Беларус, Казахстан, Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Австрия и Словакия. Едва в последния момент ще стане ясно обаче кои държави ще включат.

Българският отбор като възможности е в златната среда, обясни Велин Бошнаков. Той припомни, че на Световното в Анталия българите са били пети от общо девет отбора. „Това е много прилично класиране, тъй като не можем да се сравняваме с отбори като тези на Русия, Украйна, Белорус, при които състезателите са професионални и не са пожарникари. 11 месеца в годината те тренират непрекъснато на лагер-сборове и участват в състезания. Докато нашите 11 месеца са действащи пожарникари, 15 дни  в годината тренират и още 15 участват в състезания. Затова по-слабите резултати ни удовлетворяват“, вдига рамене треньорът.

Пловдив е избран като база за тренировки на националния отбор, тъй като тук е първата тренировъчна база, която е създадена в България за пожароприложен спорт и е една от добрите, допълни той.

Велин Бошнаков разказа, че през последните години пожароприложния спорт се разраства и на национално, и на световно ниво. В България  над 6-7 000 деца участват в противопожарните отряди, което е показателно. „Целта е повече от младите хора да се насочат към нашата професия“, допълни треньорът.

Подобни статии

Top