Голяма Богородица в Асеновград (СНИМКИ)

За първи път от десетилетия тържествен звън на камбаната на църквата при Асенова крепост призова богомолци, граждани и гости за най-голямата годишна служба тук.

Възстановяването на литургията в Крепостната църква  за празника „Успение на Света Богородица” е по идея на архиерейския наместник, който лично оглави църковното богослужение. Дузина се събраха за тържеството, посветено на Божията майка. „Идеята на отец Йордан да посрещнем празника Голяма Богородица на това емблематично за града място е чудесна”, споделиха миряни.

Началото на традицията точно на празника Успение Богородично  храмът при историческия паметник да посреща богомолци, беше поставено с водосвет и кратко литийно шествие.

Със своите многобройни църкви и параклиси, посветени на Божията майка, Асеновград се превръща в естествен център на почитта си към нея. Стотици запалени свещи озариха храм „Света Богородица- Успение” в града, а богомолци станаха съпричастни на празничната литургия. Шест казана с месо и фасул бяха раздадени за здраве и благополучие. Агнешко, телешко и пилешко са дарените обредни животни, а домакините се надяват повече хора да могат да вкусят от вкусните гозби.

 

Света Богородица се почита, като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище

 

Подобни статии

Top