Голямото препломбиране на бензиноколонки започна от Пловдив (СНИМКИ)

Едва няколко часа след като премиерът Бойко Борисов нареди препломбиране на измервателните уреди по бензиностанцииите, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева издаде заповед да се поставят надлежни пломби на уредите в цялата страна.

Днес следобед Везиева лично направи проверка на бензиностанция на ул. „Цар Калоян“ в Пловдив и присъства на препломбирането на измервателни уреди в обекта.

Още при проверка на първата колонка се оказа, че на всеки 20 литра сложено гориво се отчита със 100 грама повече. Така при пълен резервоар от 60 литра плащаме за 300 грама повече. На колонката бе поставен знак за забрана за ползване и докато не бъдат отстранени нередностите, тя няма да получи нова пломба.

Общо 11 000 колонки в цяла България предстои да бъдат препломбирани, поясни министър Везиева. По думите й целта на акцията е максимално да се обезпечи контролът и да се прекрати спекулацията с горивата.

Припомняме, че проверка на институциите по-рано е показала, че много от измервателните системи по бензиностанциите са манипулирани,  а 40% от горивото е терпентин, което го прави опасно за автомобила.

Подобни статии

Top