Голямото чакане пред ОИК е към края си (СНИМКИ)

oik (2)

Голямото чакане в Общинската избирателна комисия продължи и по обяд, но вече е на финала си. Пред кабините на „Информационно обслужване“ са останали едва няколко секционни комисии, съобщиха от ОИК.

Докато говорителката, секретарят на ОИК и председателят на комисията по жалбите говореха пред медиите, с бурни аплодисменти членовете на секционни комисии приветстваха извикването на номер секция №400. Това върна надеждата на хората в палата №6, че до няколко часа ще се приберат по домовете си.

Много от хората не можаха да отидат на работа днес и се наложи да се възползват от разпоредбите на Изборния кодекс, според който членовете на секционни комисии имат право на 1 ден отпуск заради вота. Други се надяваха до последно да успеят за началото на работното си време.

Според председателя на комисията по жалбите и сигналите в ОИК Тодор Тодоров  след края на изборния ден снощи е имало още 2-3 жалби.

Те касаеха това, че методическите указания на ЦИК казват, че когато се броят бюлетините следва СИК да определи със свое решение кой ще извади бюлетините от урните, кой ще пише протокола, кой ще брои действителните гласове, кой ще брои недействителните, т.е. казва, че те трябва да имат функционално разпределение.  Всъщност най-неприятното нещо в края на изборния ден за всеки член на секционни комисия е да му се възложи да пише секционния протокол, а оттам и кой ще се наложи да дойде в Общинската избирателна комисия и кой ще си тръгне, посочи Тодоров.

По всички жалби комисията се е произнесла с решения още снощи, допълни той. Днес няма нито една подадена жалба, подчерта Тодоров.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top