Гонят реставратор от общински имот в Стария град

Общинари, общинска охрана и полиция направиха опит да изведат принудително днес 70-годишен мъж, който живее от години в една от къщите, предназначени за ателиета в Стария град. Лично зам.-кметът по строителството и общинската собственост Димитър Кацарски бе дошъл, за да участва в акцията по извеждането на реставратора Иван Иванов. С него бе и шефката на „Общинска собственост“ Мирослава Сукарева.

Точно в 10 часа над 20 души – общински служители, охранители и полицаи се качиха по стръмните стълби, които водят към къщата на ул. „Стръмна“ 1А. В нея от 32 години живее реставраторът Иван Иванов, поканен в Пловдив от Начо Културата да реставрира къщите в Стария град.  Въпреки настояването ми, не бях допусната да вляза, заедно с всички останали.

Според Димитър Кацарски причината за акцията по изземването на имота, е че той не е предназначен за жилище, а за творческа дейност. „Тъй като се ползва за жилище, това е едната причина. Втората е, че близо десет години вече не е плащал наем на общината, макар, че наемът е в едни разумни граници. Общата сума, която му се е натрупала е около 6000 лева, а месечният наем е около 150-200 лева“, посочи Кацарски.

Зам.-кметът обясни, че е издадена заповед за изземване на общинския имот, тъй като възрастния човек е предупреждаван няколко пъти да си плаща наема. Тъй като реставраторът не е освободил имота, днес се наложи да му бъде даден нов срок, в който може да се изнесе. Опитахме се да поговорим с Иван Иванов, но човекът бе много притеснен и затръшна дървената порта под носа ми. Малко по-късно обаче отново отвори вратата и вече по-разговорчиво обясни, че няма къде да отиде, а тази къща се е превърнала в негов дом.

Тук ме настани Начо Културата още като дойдох, колко къщи съм реставрирал в Стария град заедно с него, разказа възрастният човек. По думите му много хора знаят какъв е приносът му за архитектурния резерват. Името на Иванов дори фигурирало в книгата „Кой кой е в Пловдив“.

Подобна участ очаква и наемателката на къщата на „Стръмна“ 2 Веселина Дукова. Тя ни разказа, че е спечелила конкурс за ателието. Инвестирала над 100 хиляди лева в разчистването и реставрацията на имота, а после отворила ателие за стари занаяти. После започнали проблемите й със съседите, а от общината не й помогнали. Заради това спряла да плаща наем и да инвестира в къщата, а общинските власти решили да прекратят договора с нея.

Според зам.-кмета Кацарски Дукова не е изпълнила договора в частта му, в която сградата трябва да бъде реставрирана по определен от НИНКН начин. „Има значителни пропуски, забавяне във времето за изпълнение на договора и това наложи да прекратим договора с наемателя“, допълни той.

Веселина Дукова веднъж вече е обжалвала пред Административния и Върховния административен съд прекратяването на договора от общината. А сега смята да заведе граждански иск за парите, които е инвестирала, плюс пропуснати ползи за периода от 4 години. Дукова сумата, за която ще съди общината надхвърля 200 хиляди лева.

Подобни статии

Top