Гората.БГ подарява 15 000 дръвчета на Асеновград

Гората.бг ще подари 15 хиляди плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Асеновград и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

Това ще стане от 15:00 ч., в събота на централен площад „Академик Николай Хайтов“.

Ограничение в броя на фиданките, които може да получи всеки гражданин няма, съобщават от организацията.

Ще бъдат подарявани  плодни  дръвчета от различни видове -дюли, облачински вишни, облагородени череши, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), както и паркови, и медоносни- липи, ясени, акации, явори, люляци, вечнозелени ели и др.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-180 см., оптимални за прихващане, подходящи и лесни за засаждане в различна среда. Размерите варират – част от махалебките (дивите череши), яворите, акациите – са по-дребни (до 40 см.), а ясените са и над 2 метра.

Дюлите, облачинските вишни, облагородените череши са директно плододаващи, а ябълките и черешите махалебка НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат.

 Ясените, вечнозелените ели, люляците, липите – са вид и размер подходящ за озеленяване и засаждане в градска среда. Яворите също са подходящи, но са дребноразмерни. Плодните НЕ са подходящи за градска среда.

Гората.БГ засаждат общо 1 милион дървета, за 5 месеца, като голямата цел е общо 5 милиона дървета в България до 2025 г, засадени с доброволци. Вече са засадени общо 3,5 милиона дървета.

Ще направим Асеновград и региона по-красиви, по-зелени и по-чиста за всички нас, ще оставим нещо за децата ни. Ще помогнем на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво!, апелират от Гората.БГ