Горивата поскъпват в пика на лятото

Горивата поскъпнаха в пика на лятото. Само за няколко седмици цените на най-масовия бензин А-95 и на дизела скочиха с няколко стотинки. Засега поскъпването е минимално, така че най-вероятно няма да бъде сериозно усетено от джоба ни, отбелязва „Монитор“В момента 400 км, колкото е пътят от София до Бургас, с кола излиза средно между 60 и 100 лева в зависимост от разхода.

Сега дизел можем да се зареди за 2,60 литъра, а А-95 ­ за 2,55 лв. ­ с няколко стотинки повече от преди месец. Въпреки сезонния скок при горивата – това лято зареждаме по-евтино от миналото. Най-евтино ще ни излезе, ако караме на газ.

„Все пак когато потреблението се увеличава, е нормално да има леко поскъпване с 1-2 стотинки. Според нас вече се случва, така че не очакваме някакви сериозни промени при цените в момента”, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация, цитиран от Нова телевизия.

Експертите прогнозират, че дори ситуацията в Ирак да се усложни, горивата няма да скочат повече от 5-6 стотинки на литър. Въпреки по-високите цени на горивата превозвачите обещават, че няма да вдигат цените на билетите за пътуването ни с автобус. И тази година обаче най-евтино остава пътуването с влак.

 

Подобни статии

Top