Гости от 4 континента на фолклорен семинар в АМТИИ

10268497_782046341834640_3288882663547444148_n

Летен международен фолклорен семинар  започва от днес в АМТИИ. Семинарът е традиционен и ще продължи една седмица. Фолклорният форум ще бъде открит от ректора на АМТИИ проф. академик Милчо Василев в 12 часа днес.

Тази година той се провежда за 11-ти път, а негови гости ще бъдат повече от 120 любители на автентичния български фолклор от 4 континента. Това са непрофесионални музиканти от 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван и много други държави, но всички са обединени от магията на народната ни музика.

Според музикалния координатор на семинара проф. д-р Любен Досев от АМТИИ, до момента  желаещите да развият уменията си в българските народни танци са 80 чужденци. Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл „Тракия“ професор д-р Даниела Дженева.

Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене с преподавател професор д-р Светла Станилова, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти. По всеки от тях преподавател ще е изявен български майстор, като обучението по кларинет например е поверено на големия Никола Илиев.

За пореден път у нас пристига и Лорънс Уайнер /Лари/. 72-годишният американец е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница и от 1966 г. не изневерява на тази своя любов през целия си живот. През годините Уайнер е събрал повече от 470 грамофонни плочи с българска народна музика, изчистил е паразитните им шумове и за своя сметка е прехвърлил тази съкровищница на CD-та с отличен звук, които е подарил на библиотеката на АМТИИ. Уайнер е един от първите преподаватели по народни хора на американци, разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top